DIN 15001’E göre krenler bir taşıma elemanına asılı olan (genellikle halata) yükü kaldıran ve çeşitli yönlerde hareket ettiren kaldırma ve taşıma makineleridir. Kren çeşitleri arasında köprülü krenler, portal krenler, döner krenler ve kablolu krenler sayılabilir.
Gezer ve portal krenlerin hesabında DIN 15018’e göre esaslar gözetilir. Taşıyıcı sistemlerin hesaplanmasında, bir krenin işletmesi esnasında meydana gelen zorlamaları göz önünde bulundurulmalıdır. Bu zorlamalar aşağıdaki belirtilen yüklerin sonucunda ortaya çıkar.
a)Duruş halindeki krenin taşıyıcı sisteminin (en uygunsuz yükleme halindeki ) esas yükler,
-Düşey hareketten meydana gelen yükler,
-Yatay hareketten meydana gelen yükler,
-Hava şartlarından “iklim etkisi ile” meydana gelen yükler, olarak gruplandırabiliriz.
Krenlere etkiyen mekanik veya termal dış yükler, kren parçalarında gerilmelere neden olurlar. Geleneksel analizde yükler, iç yükler ve dış yükler olarak ikiye ayrılırlar. İç yüklerin sebebinin dış yükler olduğu kabul edilmektedir. Ancak bu ayırım her zaman bu kadar net olarak yapılamaz. Krene etkiyen dış yükler kavramının içine, krenin kaldırdığı yükün ağırlığı ve rüzgâr yükü de dâhildir. Ayrıca krenin harekete karşı direnci de dış yüklerin kapsamındadır.
Telefon, mikrofon (verici), kulaklık (alıcı) ve üreteçten oluşur. Telefonun ahizesindeki mikrofona konuşulunca ses dalgalarının şiddetine göre mikrofondaki diyafram (ince zar) titreşir. Diyafram titreşince mikrofonun (önündeki) içindeki kömür tozlarını titreştirir. Kömür tozları titreşince yani ses dalgalarının şiddetine göre sıkışıp gevşeyince, kömür tozlarının içinde bulunan iletken telin direncini (uzunluğunun arttırılıp azaltılması sayesinde) değiştirir. İletken telin direnci değişince de devreden geçen elektrik akımının şiddeti değişir.
Elektrik akımı telefon hatları sayesinde karşı taraftaki telefonun kulaklığına gelir ve elektromıknatısa mıknatıslık özelliği kazandırır. Kulaklıktaki elektromıknatıs, elektrik akımının şiddetine göre önündeki diyaframı (ince metal zarı) titreştirir. Diyafram titreşince oluşan ses dalgaları havanın titreştirilmesi sayesinde kulağa gelir ve ses titreşimleri uyulmuş olur.
İlk telefon 1876 yılında Amerikalı bilim adamı Alexande
Bir hatta, prizde, duyda vs. gerilimin (elektrik) olup olmadığını anlamakta kullanılan kontrol kalemi hemen her evde bulunmaktadır belkide. Kullanışlı ve ucuz bir alet olan kontrol kalemi herkes tarafından kolaylıkla ve güvenle kullanılabilmektedir. Kullanmak için yapmak gereken tek şey kontrol kalemini gerilimin olup olmadığını kontrol edeceğimiz yere dokundurup baş tarafındaki metal noktaya parmağımızı dokundurmaktır. Eğer gerilim var ise kontrol kaleminin içindeki küçük lamba yanar, yoksa lambada ışık görülmez. Kullanılması bu kadar basit olan bu işlevsel aletin çalışma prensibi nasıldır peki?
Elektrik hakkında az çok bilgisi olanlar kontrol kaleminin çalışma prensibi hakkında fikir yürütebilirler. Fakat biz öncelikle elektrik hakkında kısa bilgi vererek başlayalım konuya.
Aslında ampullerin çok basit bir ışık sistemi yapısı vardır. Hepimiz biliriz ki üzerinden elektrik akımı geçen bir metal direnç gösterir. Bu direnç karşısında ısınır. Bunu en yakın elektrik sobalarında ve elektrik ocaklarında görebilirsiniz. İşte ampulde bu prensibe göre çalışır. Ampulün içinde bulunan çok ince filaman dediğimiz (çoğunlukla tungsten metalinden yapılmış) bir tel bulunur. Bu telden geçen elektrik akımı sonucunda tel aşırı derecede ısınarak (yaklaşık 3000 C) ışık yaymaya başlar.
Ampulün yapısına bakacak olursak, içi argon gazıyla dolu armut şeklinde bir camdan yapıldığını görürüz. İçinde elektrik akımının geçtiği kalın iki tane tel vardır. Bu tellerin ucunda iki tel arasında ise filaman bulunur. Filamanı tutan ayrıca iki veya daha fazla destek telleri vardır. Akım ve destek telleri cam bir kaideye tutturulmuştur.
Akım tellerinin birisi ampulün altındaki noktaya, diğeri ise vidalı kısmın yan tarafına bağlıdır. Elektrik bu noktalardan temin edilir.
Tükenmez kalem mürekkep dolu bir tüp ile (genellikle ince plastik bir tüp) bunun ucuna monte edilmiş bir bilyeden oluşur. Bilye kalemin ucundaki sokete sıkıca oturmuştur. Bilye sadece kağıtın üstüne akacak kadar mürekkebin akmasına izin verir.Tükenmez kalem kağıt üstünde hareket ettikçe, bilye yuvası içinde döner. Bu dönme ile tüpten aldığı mürekkebi kağıtın üstüne taşır. Böylelikle istediğinizi yazmış veya çizmiş olursunuz. Tükenmez kalemin mürekkebi, dolmakalem mürekkebinden farklıdır. Daha kıvamlı bir mürekkep olup, boyama gücünü artırıcı, kayganlaştırıcı, koyulaştırıcı ve kurutucu maddelerle takviye edilmiştir.
Dijital fotoğraf makineleri, elektroniğin temelini oluşturan direnç değişimlerini esas alarak çalışırlar. Her malzemenin değişik durumlarda farklı dirençleri vardır. Kimisi nem oranıyla değişim gösterir, kimisi sıcaklıklar, kimisi de üzerine düşen ışığın frekansıyla değişim gösterir. Dijital fotoğraf makineleri de tamamen ışığın frekansını algılayan oldukça ufak fakat içerisinde günümüz teknolojisinde 15milyondan fazla pixel barındırabilen panellerle çalışır. Bu pixeller son teknoloji ile her renge hassasiyet gösterebilir hale gelmiştir, yine de mükemmel değillerdir.
Işık panele düştükten sonra, fotoğraf makinesinin içerisinde yer alan mikroişlemcilere yine önceden yüklenen ve her ışığın frekansına karşılık gelen direnç değerinin belirtildiği program yardımıyla her pixeldeki renk hızlıca tespit edilir, ve işlenip resim oluşturulduktan sonra, bu seferde lcd ekran üzerine düşürülerek kullanıcıya sunulur.
Işın bu panel üzerine gelmeden önce ise merceklerle odaklanır. Görüntünün fotoğraf makinesinde olduğundan daha parlak görünmesinin sebebi, ışın kırıcı gözlüklerde olduğu gibi bir tabaka ile kaplanarak renklerin bazı tonları elekten geçirilir. Buda daha parlak bir görüntü sağlar. Işın panel üzerine düştüğünde merceklerle görüntü tam sığdırılmış, ve oldukça netleştirilmiş olur. Nasıl bir mercekle bir yere bakarken, ya da bir kağıt üzerine tutup yakılmak istenildiğinde uygun odak uzaklığını bulmak için merceğin ileri geri hareket ettirilmesi sağlanır, ya da dürbünle uzaklara bakıldığında görüntüyü netleştirmek için dürbünün mercek ayarlarıyla oynanır, fotoğraf makinesinin merceği de aynen öyledir.
Birde zoom konusu var tabi ki. Zoom merceklerin hareketiyle görüntünün yakınlaştırılması işlemidir. Merceğin birisi görüntüyü yakınlaştırıp bir noktada odaklarken, diğeri gelen görüntünün ilk mercekten geçtikten sonra ters dönmesinden dolayı hem görüntüyü düzeltir, hem de gözün görebileceği şekilde odaklar. Tabi ki, zoom miktarı arttıkça mercek sayısı ve hareket kabiliyetleri değişim gösterebilir. Ayrıca objektiflerdeki geniş açı da yapılan zoomla değişmektedir. Bu da demek oluyor ki, fotoğrafınıza sığdırmak istediğiniz kare, siz zoom yaptıkça küçülüyor demektir.
Yine fotoğraf makinelerinin vazgeçilmez parçalarından diyafram, kullanıcının, gündüz veya gece, güneşli ya da kapalı havalarda en ideal fotoğrafı çekmesine imkan tanır. Diyaframın özelliği mercek üzerine düşen ışığın miktarını, kapanıp açılarak ayarlayabilmesidir. Diyafram ışık yoğunluğunun fazla olması durumunda kapanır, az olması durumunda da açılarak genişler. Bu sayede kullanıcının güneşli ve parlak bir havada da, gece karanlıkta da benzer netliği yakalamayı amaçlar.
Fotoğraf makinelerinde bilindiği gibi, birde SLR makineler bulunmaktadır. Fiyatları oldukça yüksek olan bu tip makineler tamamen profesyonel ve gerçekten nasıl fotoğraf çekileceği konusunda bilgisi olan kişiler tarafından tercih edilmelidir. Çünkü gerçekten böyle bir makineyi kullanmak ve her farklı fotoğraf için o kareye uygun bir ayar yapmak bir süre sonra can sıkıcı olabiliyor. Amatör bir kullanıcı için, bugün fiyatları 200-300 tl arasında değişen, fotoğraf için gerekli ışık ve odak ayarlarını kendisi yapan bir makine oldukça idealdir.
Sabit bilyalı rulmanlar: Tek sıra, sabit bilyalı rulmanlar en çok kullanılan rulman çeşitidir. Küresel bilyalar iç ve dış bilezikteki derin yuvalar içinde yuvarlanır. Temelde radyal yükleri karşılamak içi tasarlanmışlardır. Fakat önemli ölçülerde eksenel yükleri de alabilirler. Basitlikleri, ucuzlukları, uzun ömürlü ve çok yönlü oluşları sebebi ile çok fazla kullanılırlar. Çift sıra olanları da vardır. Bilyalı rulmanlar 6 ile başlayan bir rakam ile gösterilir.
Oynak bilyalı rulman: Mil ve yuva arasındaki eksenel bozuklukların yada mildeki sehimlerin yüksek olduğu yerlerde oynak rulmanlar kullanılır. Çift sıra oynak bilyalı rulman bunlardan biridir. Dış bileziğin içi, merkezi mil ekseninden geçecen bir küredir. Geometrisi dolayısı ile çok az eksenel yük alabilir.
Silindirik makaralı rulman: Radyal yönde büyük yükler taşınması gereken yerlerde bilyalı rulmanlar yerine makaralı rulmanlar tercih edilir. Bilezik flanşlarının durumuna göre bir yönde yada her iki yönde eksenel yük taşıyabilirler. Yaygın bir uygulama biçimi, yükün taşındığı yatağı gezebilir bilezikli silindirik makaralı rulman, karşı tarafa ise sabit bilyalı rulman yapmaktır.
Fıçı rulman: Silindirik makaralı rulmanlar eksenel hataları karşılayamazlar. Eksenel hataların sorun olabileceği yerlerde fıçı rulmanlar kullanılır.Esas olarak radyal yükleri karşılarlar. Fakat çok az eksenel yük de alabilirler.
Fem Normları hakkında bilgiye ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız.
Kumpaslara nazaran daha hassas ve okuma kolaylığı sağlayan ölçü aletleridir. Genellikle daire kesitli parçaların çaplarını ve düz parçaların kalınlıklarını ölçme işleminde kullanılır. Mikrometreler genellikle 0,01 ve 0,001 hassasiyetlerinde metrik sisteme göre imal edilir. Mikrometreler, 0-25 mm, 25-50 mm, 50-75 mm ve 75-100 mm ölçü aralıklarında ölçüm yapar.
Mikrometrelerin Okunması
Mikrometrelerle elle tutularak ölçme yapılabildiği gibi, bunlar genel olarak da hem hassas olarak ölçebilmek, hem de seri ölçmelerde zamandan kazanmak için özel sehpalarına bağlanarak da kullanılabilir. Mikrometre ile ölçerken, önce kovan üzerindeki rakamların tamburun kenarına kadar olan mm ve 0,5 mm değerleri okunur. Sonra bunlara kovanın yatay çizgisiyle karşılaşmış olan tambur üzerindeki 0,01 mm’nin katlarını gösteren miktarlar eklenir. (Şekil 2.15) de kovan üzerinde tam 8 mm. değeri vardır. Tambur üzerindeki 8. bölüntü çizgisi, kovanın yatay çizgisi ile üst üste gelmiştir. Buna göre 8 + 0,08 = 8,08 mm değeri okunur. (Şekil 2.16) de ise, kovan üzerinde 9 mm ve bundan sonra 0,5 mm değerleri görülmektedir. Ayrıca tambur üzerindeki 32. Bölüntü çizgisi kovanın yatay çizgisiyle çakışmıştır. Buna göre mikrometre 9 + 0,5+0,32 = 9,82 mm açılmıştır.
İzleyiciler
Popüler Yayınlar
-
Milden mile mekanik güç aktarmak , kayış, zincir, dişli, kaplin, kavrama yada mafsal-kol mekanizmaları ile yapılabilir. Her bir yöntemin ken...
-
Bir milin yüzeyi üzerinde kayarak dönmesini sağlayan elemanlara kaymalı yatak denir. Kaymalı yatakta birinci amaç mil ile yatak arasında kal...
-
Burkulma probleminde amaç, doğru eksenli denge konumuna sahip bir kolonun eksenel basma yükü altında, eğri eksenli başka bir denge konumu ol...
Etiketler
- 1m3 harç (2)
- ASME (1)
- ASTM (1)
- Akışkanların Fiziksel Özellikleri (1)
- Alaşım Elementlerinin Çelik Özelliklerine Etkileri (1)
- Ali Kuşçu (1)
- Aydınlatma Hesabında Kullanılan Tablolar (1)
- Bilim (12)
- Bilimadamları (10)
- C (1)
- CE işareti (1)
- CEN (1)
- CENELEC (1)
- DC motor (1)
- DIN (2)
- Düzlemsel Geometrik Şekiller (1)
- Elektrik (23)
- Elektronik (4)
- Fe (1)
- Fe-C (2)
- Fe-C diyagramı (2)
- FormulaWheelElectronics (1)
- Gemi (8)
- Gemi İnşaatında Kullanılan Profiller İçin Muadil Tabloları (1)
- Genel (7)
- Görsel (22)
- IEC (1)
- IEEE (1)
- ISO (1)
- Isıtma-Soğutma-İklimlendirme (9)
- Karbon Çelikleri (1)
- Kesitlerin Atalet ve Mukavemet Momentleri (1)
- Kesitlerin Burulma Atalet ve Mukavemet Momentleri (1)
- Kesitlerin Eğilme Atalet ve Mukavemet Momentleri (1)
- Kirişlerde Mukavemet-Gerilme-Moment Diyagramları (1)
- Maket (7)
- Maketçilik (9)
- Makine (73)
- Malzeme (18)
- Matematik (4)
- Mimarlık (18)
- Mühendislik (169)
- NFPA (1)
- Nano Teknoloji (1)
- Nasıl Yapılır (1)
- Nasıl Çalışır (14)
- Program (4)
- SAE (2)
- Ses Kartı (1)
- T kaynağı hesabı (1)
- TSE (1)
- Tesisat Sembolleri (1)
- Trigonometri Tablosu (1)
- Türk bilimadamı (1)
- Uluslararası Kağıt Ölçüleri (1)
- air-conditioning (2)
- akma mukavemeti (1)
- akım taşıma kapasitesi (1)
- alan merkezi (1)
- alaşım elementlerinin çeliğe etkisi (2)
- alfred b. nobel (1)
- alkol (1)
- alçak gerilim (1)
- alın kaynağı hesabı (1)
- ampul nasıl çalışır (1)
- ampulün icadı (1)
- anakart (5)
- anakart bileşenleri (1)
- anakart değiştirme (1)
- anakart parçaları (1)
- anakart sürücüleri (1)
- anakart teknolojisi (1)
- anakart yazılımları (1)
- anakartların bilinmeyen yönleri (1)
- ankart sökme (1)
- ankastre kiriş (2)
- antivirüs (1)
- antivirüs programları (1)
- araba motoru (1)
- aralıklara bölme (1)
- arıza bulma (1)
- astronomi (1)
- atalet momenti (1)
- autocad kısayolları (1)
- aydınlatma (5)
- aydınlatma denklemleri (1)
- aydınlatma düzeyleri (1)
- aydınlatma hakkında (1)
- aydınlatma hesabı (2)
- aydınlatma hesabı tabloları (1)
- aydınlık düzeyi (1)
- azotlu termometre (1)
- ağırlık (1)
- baba hesabı (1)
- bakteriyolog (1)
- balanslı salmastra (1)
- banyo düzeni (2)
- banyo kullanım alanları (1)
- banyo standartları (1)
- barometre (2)
- barometre ile ölçüm (1)
- barometre nedir (1)
- barometrenin icadı (1)
- basit elektrik motoru (1)
- basit kiriş (1)
- basma bölgesi (1)
- basma deneyi (1)
- bathroom design (2)
- bedroom design (1)
- bellek türleri (1)
- benzin (1)
- beton (3)
- beton dozu (1)
- beton sınıfları (1)
- betonarme yapı (1)
- betonarme yapı maliyeti (2)
- betonarme yapılar (1)
- beyaz metal yatak (1)
- bilgisayar (12)
- bilgisayar anakartı (1)
- bilgisayar işlemcisi (1)
- bilgisayarda bellek (1)
- bios güncelleme (1)
- bios nedir (1)
- bisiklet donanımları (1)
- bisiklet nasıl çalışır (1)
- biyolojik saat (1)
- bjt (1)
- bmp (1)
- bollard (1)
- bollard force (1)
- boru (7)
- boru haddeleme (1)
- boru kalınlıkları (2)
- boru standart ölçüleri (2)
- boru standartları (2)
- boru ölçüleri (1)
- boru üretim aşamaları (1)
- boru üretimi (1)
- bronz yatak (1)
- buharlı makine (1)
- burkulma (1)
- burulma mukavemet momenti (1)
- bölme (1)
- calculation of tensile (1)
- cami maketi (1)
- civalı barometre (1)
- civalı termometre (1)
- civata (1)
- civata numunesi (1)
- civata çekme deneyi (1)
- civatalı bağlantı (1)
- civatalı birleştirmede tşınabilecek yük (1)
- civatalı lama bağlantısı (1)
- class of concretes (1)
- columns (1)
- concretes (1)
- cooling system (1)
- cooling systems (1)
- cos (1)
- cot (1)
- cpu (1)
- cpu nedir (1)
- crane (3)
- crane beam loading control (2)
- crane load calculation (2)
- dağıtım transformatörleri (1)
- dc devre formülleri (1)
- dc devresi (1)
- ddram (1)
- deflection of beams (15)
- demir (2)
- demir karbon (2)
- demir karbon diyagramı (2)
- demir karbon diyagramı detayları (1)
- denizaltı (1)
- denizaltı nasıl dalar (1)
- denizaltı sarnıçları (1)
- denizde can güvenliği (1)
- design of crane (4)
- destroyer (1)
- diferansiyel (1)
- dijital fotograf makinesi (1)
- dikiş makinesi nasıl çalışır (1)
- dinamik dalış (1)
- dinamit (1)
- dining room design (1)
- dirsek (1)
- dirsek et kalınlıkları (1)
- diyot (1)
- dişli (7)
- dişli hesapları (2)
- dişli toleransları (1)
- dişli çark (8)
- dişli çark çizimi (1)
- dişli çarklar (3)
- dişliler (3)
- dkd (1)
- dolma kalem (1)
- dolu demir çekme testi (1)
- donanım (9)
- dosya uzantıları (1)
- döşeme (1)
- döşeme yükleri (1)
- düz dişli çark (2)
- düşük güçlü jeneratör (1)
- edison (1)
- edisonun hayatı (1)
- einstein (1)
- einsteinin bilinmeyenleri (1)
- einsteinin hayatı (1)
- eksenel kaymalı yatak (1)
- eksenel rulman (1)
- eksenel yük (1)
- elbow thickness tolerance (1)
- electrical (1)
- electronic board failure (1)
- elektrik formülleri (1)
- elektrik hakkında (2)
- elektrik kabloları (2)
- elektrik makineleri (1)
- elektrik motor sembolleri (1)
- elektrik motorları (1)
- elektrik motoru (1)
- elektrik motoru yapımı (1)
- elektrikli ev aletleri (2)
- elektronik kartlar (1)
- elips çizimi (1)
- enerji (3)
- enerji tasarruf yöntemleri (1)
- enerji tasarrufu (1)
- english for technical students (1)
- epoksi (1)
- epoksi nedir (1)
- epoksi uygulama yerleri (1)
- equivalent of profiles (1)
- equivalent standats of pipes (1)
- evde jeneratör yapımı (1)
- evolvent dişli (1)
- excel (1)
- excel kısayolarıl (1)
- eğilme momenti (2)
- eğilmeye zorlanan kaynak (1)
- fag rulman (1)
- farabi (1)
- felsefeci (1)
- fem (1)
- fem grupları (1)
- fem normu (1)
- fiber optik kablo (1)
- firavun piramitleri (1)
- fiziksel sabitler (1)
- fizikçi (2)
- floresan (1)
- floresan lamba (1)
- fluent (1)
- fotograf makinası (1)
- fotopil (1)
- fotovoltaik hücre (1)
- fotoğraf makinesi (1)
- freze (1)
- freze makine zamanı (1)
- frezeleme (1)
- fırkateyn (1)
- fırkateyn maketi (1)
- galilei (1)
- galileo galilei (1)
- galvaniz (1)
- galvaniz uygulama (1)
- galvanizli malzemeler (2)
- gaz yağı (1)
- gemi bağlama babası (1)
- gemi inşa (1)
- gemi inşaatı (1)
- gemi inşaatında kaynak (1)
- gemi maketi (4)
- gemi maketi planı (2)
- gemi planı (2)
- genişletilmiş metal (1)
- genleşme hacmi (1)
- genleşme tankı (1)
- genleşme tankı hesabı (1)
- geometri (1)
- geometric drawings (2)
- geometric shapes (2)
- geometrik şekillerin özellikleri (1)
- geometril şekiller (1)
- gerilim (3)
- gerilim düşümü hesabı (1)
- gerilme (2)
- gerilme uzama diyagramı (1)
- güneş aksamı (1)
- güneş enerjisi (2)
- güneş otomobili (1)
- güneş paneli (2)
- güneş pili (2)
- güverte kreni (1)
- güç (1)
- güç elemanları (1)
- hacim (1)
- hacim hesabı (1)
- hadde (1)
- halat makarası (1)
- halat mukavemeti (1)
- halat tambur çapı (1)
- halat tamburu (1)
- halat çapı (1)
- harç malzemesi (1)
- havai hat şebekesi (1)
- havalandırma (2)
- hayat (1)
- heating systems (2)
- helikopter (1)
- helikopter nasıl çalışır (1)
- helisel dişli hesapları (1)
- helisel dişli çark (2)
- hidrofor hesabı (1)
- hidrofor kapasite hesabı (2)
- hidroforlarda genleşme hacmi (1)
- hiperbol çizimi (1)
- hms glowworm (1)
- home design (7)
- hoparlör nasıl çalışır (1)
- hız değiştirici (1)
- iklimlendirme (6)
- iklimlendirme sistemleri (2)
- ilginç tasarımlar (1)
- imalat çeliği (1)
- imo (1)
- ingilizce teknik sözlük (1)
- inkjet yazıcı nasıl çalışır (1)
- insan vücudu (1)
- international paper sizes (1)
- inşaat (4)
- inşaat imalatında adam saat (1)
- inşaat maliyeti (2)
- isaac newton (1)
- islam felsefecisi (1)
- ispirtolu termometre (1)
- iç mekanlarda merdivenler (1)
- iç mimari (5)
- işlemci (1)
- james watt (1)
- jeneratör nasıl yapılır (1)
- jeneratör yapımı (1)
- kademeli hız değiştirici (1)
- kaldırma ünite tasarımı (1)
- kaldırma üniteleri (1)
- kalem (3)
- kalem nasıl yapılır (1)
- kaliteli ürün (1)
- kamyon vinç (3)
- kaplin (1)
- kaplin nedir (1)
- kaplin seçimi (1)
- kaplinler (1)
- karbon (1)
- karikatür (2)
- kasnak (1)
- kasnaklar (1)
- kavrama açısıi kavrama oranı (1)
- kayma gerilmesi (1)
- kaymalı yatak (1)
- kaymalı yataklar (1)
- kaynak (4)
- kaynak dikiş kalınlığı (1)
- kaynak dikiş mukavemet hesabı (2)
- kaynak dikiş uzunluğu (1)
- kaynak dikişi boyutları (1)
- kaynak formülleri (3)
- kaynak gerilmeleri (3)
- kaynak hesabı (1)
- kaynak mukavemeti (3)
- kaynak uygulamaları (2)
- kaynak zorlanmaları (1)
- kaynaklı bağlantının maliyeti (1)
- kaynaklı birleştirme maliyeti (1)
- kayış (1)
- kayış kasnak (1)
- kayışlar (1)
- kağıdın icadı (1)
- kağıt (3)
- kağıt maket (2)
- kağıt nasıl yapılır (1)
- kağıt ölçüleri (1)
- kesik koni hacmi (1)
- kesit (1)
- kesit modülü (1)
- kesitlerin atalet momenti (1)
- kimyager (1)
- kiriş (3)
- kiriş kesiti belirleme (1)
- kiriş sehim hesabı (13)
- kirişler (2)
- kirişlerde deformasyon (9)
- kirişlerde sehim hesabı (2)
- kirişlerin yaklaşık boyutlandırılması (1)
- kirişlerin yaklaşık boyutlansırılması (1)
- kitchen design (1)
- klima (1)
- klima parçaları (1)
- kolon (2)
- kolon hesabı (2)
- kolon tasarımı (2)
- kolon yükleri (1)
- kolonlar (1)
- kolonlarda burkulma (1)
- kolonlarda gerilme (1)
- kolonlarda kritik yük (1)
- kolonlarda kritik yük hesabı (1)
- kolonların burkulması (2)
- kolonların yaklaşık boyutlandırılması (1)
- kompanzasyon (1)
- kompanzasyon neden gereklidir (1)
- kompanzasyon nedir (1)
- kompanzasyon panosu (1)
- kompanzasyon ölçümü (1)
- koni (1)
- konik dişli çark (1)
- konik makaralı rulman (1)
- kontrol (1)
- kontrol kalemi (1)
- kontrol kalemi nasıl çalışır (1)
- konut (1)
- konut havalandırma tasarımı (1)
- konut ısıtma (2)
- konutlarda ısı hesabı (1)
- kopma mukavemeti (1)
- korsan gemisi (1)
- korsan gemisi maketi (1)
- kramayer dişli çarklar (2)
- kren (2)
- kren mukavemet hesabı (1)
- kren yük kolu (1)
- krenler (1)
- krenlere etkiyen kuvvetler (1)
- kritik yük hesabı (1)
- kritik yük hesaplama (1)
- kuduz (1)
- kuduz aşısı (1)
- kumpas (1)
- kumpas ile ölçüm (1)
- kumpas kullanımı (1)
- kurşun kalem (1)
- kuvvet (1)
- köprü vinç tasarımı (1)
- köprülü vinç tasarımı (1)
- köprülü vinçler (2)
- köşe kaynağı (1)
- köşe kaynağı hesabı (1)
- köşe kaynağı mukavemeti (1)
- küre hacmi (1)
- ladders (1)
- lamba (2)
- laplama (1)
- lighting calculation (1)
- liquids (1)
- loading beam (5)
- lois pasteur (1)
- lokomotif (1)
- lokomotifi kim icad etti (1)
- lokomotifin icadı (1)
- lüx (1)
- makara hesabı (1)
- maket cami (1)
- maket gemi (3)
- makine elemanları (1)
- makine yağı (1)
- malzemelerin yoğunlukları (1)
- manyetik motor (1)
- matematikçi (1)
- matkapla delme (1)
- matkapla delme zaman hesabı (1)
- mekanik enerji (1)
- mekanik salmastra (1)
- merdiven (1)
- merdiven uygulamaları (1)
- merkezi ısıtma (1)
- metal (1)
- microsoft word (1)
- mikrometre (1)
- mikrometre ile ölçüm (1)
- mikrometre kullanımı (1)
- mil (1)
- miller (1)
- mimari (5)
- mimari tasarımlar (6)
- mimari yapıtların özellikleri (1)
- mimari ürünler (1)
- mimarlık sanatı (1)
- minyatür motor imalatı (1)
- model gemi planı (2)
- model ship (4)
- model ship plans (3)
- model tekne (1)
- model tekne planları (2)
- modern fizik kurucusu (1)
- moment of inertia (3)
- motor (1)
- motor imalatı (1)
- motor manifacture (1)
- motor nasıl yapılır (1)
- mpg (1)
- ms office excel kısayolları (1)
- muadil (1)
- muadil tabloları (1)
- mukavemet (21)
- mukavemet modülü (1)
- mukavemet momenti (3)
- multimetre (1)
- mutfak düzenlemesi (1)
- mutfak standartları (1)
- mıknatıs motor (1)
- mısır piramitleri (1)
- newton (1)
- newton kimdir (1)
- nihayetsiz dişli çark (1)
- nobel (1)
- nobel ödülleri (1)
- omuzlu rulman (1)
- orca (1)
- orca sail boat (1)
- osiloskop (1)
- otomobil (2)
- otomobil kliması (1)
- paper sizes (1)
- parabol çizimi (1)
- parçaların eşit bölünmesi (1)
- pasteur (1)
- pastörize (1)
- pdf (1)
- pergel vinç (1)
- pergel vinç hesap (1)
- pergel vinç konstrüksiyon (1)
- pergel vinç tasarım (1)
- periskop (1)
- periskop nasıl yapılır (1)
- periskop nedir (1)
- petrol (1)
- physical properties (1)
- pil (2)
- pili kim icad etti (1)
- pilin icadı (1)
- pipe (5)
- pipe chemical composition (1)
- pipe prodution proses (1)
- pipe size (3)
- pipe standarts (3)
- pipe thickness (2)
- piramit hacmi (1)
- piramitler (1)
- planya (1)
- planyalama süresi hesabı (1)
- pompa (1)
- portal crane design (1)
- portal vinç (1)
- portal vinç tasarımı (1)
- power (1)
- profil (2)
- profil muadilleri (1)
- profiller (1)
- program uzantıları (1)
- properties of liquids (1)
- quality (1)
- radyal (1)
- radyal rulman (1)
- radyal ve eksenel rulman (1)
- radyal yük (2)
- radyal yük taşıyan rulmanlar (1)
- radyatör (1)
- radyatör hesabı (1)
- radyatör seçimi (1)
- radyatörler (1)
- radyo (1)
- radyonun icadı (1)
- ram (1)
- rar (1)
- redüksiyon (1)
- robotik (1)
- rulman (6)
- rulman delik çapı nasıl bulunur (1)
- rulman kodları (1)
- rulman parçaları (1)
- rulman yatakları (1)
- rulman ömrü (1)
- rulman ömür hesabı (1)
- rulmanlar (1)
- rulmanlarda ömür hesabı (1)
- rulmanların kodlandırılması (1)
- römorkör (1)
- rüzgar (1)
- rüzgar türbini (1)
- sac (1)
- sac numunesi (1)
- sac test numunesi (1)
- sac çekme testi numunesi (1)
- salmastra (1)
- salmastra montajı (1)
- saplama numunesi (1)
- saplama çekme deneyi (1)
- savaş gemisi (1)
- savaş gemisi maketi (1)
- scr (1)
- sdram (1)
- section modulus (3)
- sehim (1)
- sehim hesabı (6)
- serbest cisim diyagramı (1)
- ses kartının yapısı (1)
- ship bollard (1)
- ship deck crane (1)
- signs of tolerances (1)
- sin (1)
- slope of beams (16)
- solas (1)
- solas kuralları (1)
- solas protokolleri (1)
- solas türkçe (1)
- sonsuz dişli çrk (1)
- soğutma (3)
- soğutma makineleri (1)
- soğutma sistemleri (2)
- spiral çizimi (1)
- stairs (1)
- standartlar (1)
- statik dalış (1)
- steel (1)
- steel pipes (2)
- steel properties (3)
- steps (1)
- sultan ahmet camii (1)
- sultan ahmet camii maketi (1)
- surface tolerances (1)
- sürat (1)
- sıcak daldırma galvaniz (1)
- sıfır (1)
- sıfır rakamı (1)
- sıfır sayısı (1)
- tablo (2)
- tablolar (3)
- talaşlı imalat (3)
- tan (1)
- tank hesabı (1)
- taşlama (2)
- taşlama süresi hesabı (1)
- taşıyıcı sistemler (1)
- tek kirişli gezer köprü vinç (1)
- tek kirişli vinç (1)
- tekne (1)
- tekne planı (2)
- teknik terimler (1)
- teknoloji (1)
- tel halat (1)
- tel halat çapı hesabı (1)
- telefon (2)
- telefon icadı (1)
- telefon nasıl çalışır (1)
- telefonlar (1)
- telefonlar nasıl çalışır (1)
- telefonu kim icad etti (1)
- telefonun icadı (1)
- tensile (1)
- termometre (1)
- termometre nedir (1)
- termometre çeşitleri (1)
- tesisatlarda kullanılan semboller (1)
- tolerans (1)
- toricelli (1)
- torna (1)
- tornalama zamanı hesabı (1)
- torsion (1)
- torsion atalet ve mukavemet momenti (1)
- transformatör (1)
- transport (1)
- transport sistemleri (1)
- transport sistemlerine etkiyen kuvvetler (1)
- tren (1)
- trenin icadı (1)
- trigonometri (1)
- trigonometrik tablo (1)
- tug boat annie (1)
- tug boat model plan (1)
- tükenmez kalem (1)
- tükenmez kalem nasıl yapılır (1)
- tükenmez kalem nasıl çalışır (1)
- türkçe solas (1)
- uluslararası standart kuruluşları (1)
- uzamai diyagram (1)
- v kayış (1)
- v12 motor (1)
- v6 motor (1)
- v8 motor (1)
- varyatör (1)
- varyatör kayışları (1)
- ventilation (2)
- verniye bölüntüsü (1)
- vida diş açılımı (1)
- vidalı mil (1)
- vidalı miller (1)
- vinç (10)
- vinç maketi (3)
- vinç tasarımı (6)
- vinçler (1)
- vinçler için fem grupları (1)
- vinçlere etkiyen kuvvetler (1)
- virüs (1)
- virüs çeşitleri (1)
- virüslerden korunma (1)
- volt (1)
- volta (1)
- volta pili (1)
- voltage (1)
- voltaj (1)
- watt (1)
- word (1)
- word kısayolları (1)
- xls (1)
- yakıtlar (1)
- yakıtların karşılaştırılması (1)
- yakıtların ısıl değerleri (1)
- yarı iletken güç elemanları (1)
- yatak konstrüksiyonu (1)
- yatak malzemeleri (1)
- yatak odası (1)
- yataklamalar (2)
- yataklar (1)
- yazıcı (1)
- yaşam alanı (1)
- yelken (1)
- yelken maketi (1)
- yelkenli gemi (1)
- yelkenli gemi maketi (1)
- yelkenli maketi (1)
- yemek odası standartları (1)
- yeni anakart takma (1)
- yerçekimi kanunu (1)
- yuvarlak demir çekme deneyi (1)
- yuvarlak çekme numunesi (1)
- yük kaldırma (2)
- yük kolu mukavemet (1)
- yüklü kirişler (4)
- yüksek gerilim (1)
- yüzey işleme (1)
- yüzey işleme işaretleri (1)
- zaman kayışları (1)
- zincir (1)
- zincir dişliler (2)
- zincirler (1)
- zip (1)
- zımparalama (1)
- Çelik Boru Standart Ölçü Tablosu (1)
- Çelikler İçin Sertlik Dönüşüm Tablosu (1)
- Ölçü Değişim Tabloları (1)
- çekme bölgesi (1)
- çekme deneyi (4)
- çekme testi (4)
- çekmeye zorlanan kaynak (1)
- çelik (4)
- çelik boru (1)
- çelik boru malzeme analizi (1)
- çelik borular (1)
- çelik halat (1)
- çelik halat makarası (1)
- çelik halat mukavemet hesabı (1)
- çelik halat mukavemeti (1)
- çelik muadil tablosu (2)
- çelik sertlik tablosu (1)
- çelik standartları (1)
- çelik çekme boru standartları (1)
- çelik çekme borular (1)
- çift kirişli gezer köprülü vinç (1)
- çift kirişli vinç (1)
- çimento (1)
- çimento çeşitleri (1)
- çokgen çizimi (1)
- ölçme tekniği (1)
- ölçü değişim tablosu (1)
- örnek aydınlatma hesabı (1)
- örnek hesaplamalar (1)
- ülkelerin kullandığı gerilimler (1)
- İcatlar (7)
- İmalat Çelik Türleri Muadil Tablosu (1)
- ısı (1)
- ısı hesabı (1)
- ısı pompası (1)
- ısıl değerler (1)
- ısıtma makineleri (2)
- ısıtma sistemleri (2)
- ızgara (1)
- ışık (2)
- ışık rengi (1)
- ışık şiddeti (1)
- ışıklandırma (1)
- ışıksal verim (1)
- ışınım (1)
- şanzıman (1)