Saat yapımı büyük ustalık ister maharet, beceri ister. Aşağıdaki videoyu izleyince becerinize ustalığınıza güvenmeden keşke bende saat yapabilsem diyeceksiniz. Videonun sonunda, saatin bitmiş halini görünce, "Onca işçilik sonucu ancak bu kadar mükemmel bir eser ortaya çıkabilirdi" demekten kendimi alamadım. Şimdi arkanıza yaslanıp başka birşey ile uğraşmadan videoyu izleyin derim.
Döküm halat makaları (halat kasnakları) halat anma çapına (d) göre seçilir. İmalat resmi örneği ve hesaplama formulleri aşağıda verilmiştir.
Halat makarası çapı aşağıdaki şekilde hesaplanır;
DM = h1 . h2 . d |
DM | : | makara çapı (mm) |
h1 | : | katsayı (tablo-A) |
h2 | : | katsayı (tablo-B) |
d | : | halat çapı (mm) |
h2 : Tablo - B den alınan ve halatın sayı ve yön olarak bükülmesine (W) bağlı olan bir faktördür.
W : değeri aşağıdaki gibi hesaplanır;
W = 2 . (ω1 + ω2 + ω3 + ...) W = 2 . Σω |
Bir çalışma çevriminde her operasyon yükleme ve yük indirme sırasında iki defa yapılmaktadır.
ω : bir kaldırma ünitesinde, çalışma sırasında tel halatın bükülme sayısıdır.
- Tel halat tambura sarılıp, çözülüyorsa ω değeri " 0,5 " kabul edilir.
- Tel halat tamburdan çıkıp, makarada aynı yönde bükülüyorsa ω değeri " 1 " alınır.
- Tel halat bir makaradan sonra ikinci makarada ters yönde bükülüyorsa ω değeri " 2 " alınır.
Teknik lise ya da Mühendislik Fakültesi okuyan bütün arkadaşlara faydalı olacağını düşündüğüm bir kitap.
Aşağıdaki linki tıkladığınız zaman PDF formatındaki kitabı indirebilirsiniz.
ENGLISH_FOR_TECHNICAL_STUDENTS
Burkulma probleminde amaç, doğru eksenli denge konumuna sahip bir kolonun eksenel basma yükü altında, eğri eksenli başka bir denge konumu olup olmadığını belirlemek ve varsa kolonu bu denge konumuna geçiren P yükünü hesaplamaktır.
İki ucu mafsallı bir kolon ele alalım ve aşağıdaki şartları sağladığını kabul edelim:
a) Kolon başlangıçta doğru eksenlidir.
b) Eğilme rijitliği E x I, uzunluk boyunca sabittir.
c) Malzeme lineer elastik, homojen ve izotroptur.
d) Yük tam olarak ekseneldir.
e) Yerel burkulma meydana gelmez.
- I Profil Kirişleri
- Kutu Kiriş
- Özel Durumlar
I Profil Kirişler
Genel seçim tablolarında HEB profili standart olarak kullanılır.
Küçük yükler için, ince kenarlı HEA profili seçimi ile daha hafif bir vinç tasarlanabilir.
Kutu Kirişler
Alt sac normal olarak daha ağırdır bir gerilime tabi olur. Bu nedenle;
Alt sacın malzemesi kirişin diğer kısımlarına göre daha dayanıklı seçilmedilir. (Fe 37 yerine Fe 52)
Alt sacın kiriş gövdesine kaynağı tam olmalıdır.
Perde sacının yüksekliği kiriş yüksekliğinden yaklaşık 80 mm azdır. Bu kirişin alt kısmındaki yorulma riskini azaltır.
Özel Durumlar (İkizkenar Yamuk Kiriş)
Alt sacın maksimum genişliği (standart vinçten dolayı) 410 mm'dir. Ray açıklığı uzun ve yüksek ana kirişli vinçlerde bu mesafe yanal rijitlikte yetersizliğe neden olabilir. Bu durumlarda, özellikle portal vinçlerde, ikizkenar yamuk kesitli kirişler kullanılabilir.
Not: Sac ölçülerini ve fabrikasyon toleranslarını, tekerleklerin eğimli kiriş yanında serbest olarak hareket etmelerini sağlayacak şekilde tanımlayın.
Portal vinçler için ana kiriş örnekleri:
Portal Vinç | Ana Kiriş | ||
SWL x ray açıklığı | B1 | B2 | H |
10t x 22+4+4 | 410 | 740 | 956 |
16t x 36 | 600 | 1230 | 1694 |
20t x 4 | 600 | 1500 | 1940 |
Dünya, bilinen tüm gökcisimlerinin aksine yaşama elverişli bir atmosfere ısıya ve yüzeye sahiptir. Güneş Sistemi’ndeki diğer 63 gök cisminden hiçbirinde yaşamın temel şartı olan su yoktur. Dünya’da ise yüzeyin dörtte üçü suyla kaplıdır.
Amerikalı jeologlar Frank Press ve Raymond Siever de dünya yüzeyinin ısısına dikkat çekerler. Belirttiklerine göre "yaşam sadece çok sınırlı bir ısı aralığında mümkündür ve bu ısı aralığı Güneş' in ısısı ile mutlak sıfır arasındaki muhtemel ısıların yaklaşık % 1'lik bir bölümünü oluşturmaktadır. Dünya' nın ısısı tam bu dar aralıktadır."
Bu ısı aralığının korunması elbette Güneş ile Dünya arasındaki mesafe kadar Güneş' in yaydığı ısı enerjisi ile de yakından ilişkilidir. Hesaplara göre Dünya'ya ulaşan Güneş enerjisindeki %10' luk bir azalma yeryüzünün metrelerce kalınlıkta bir buzul tabakası ile örtülmesiyle sonuçlanacaktır. Enerjinin biraz artması halinde ise tüm canlılar kavrularak öleceklerdir.
Dünya' nın ideal olan ısısının gezegen içinde dengeli olarak dağıtımı da son derece önemlidir. Nitekim bu dengenin sağlanması için çok özel bazı tedbirler alınmıştır.
Örneğin Dünya'nın ekseninin 23°27´ lık eğimi kutuplarla ekvator arasındaki atmosferin oluşmasında engel oluşturabilecek aşırı sıcaklığı önler. Eğer bu eğim olmasaydı kutup bölgeleriyle ekvator arasındaki sıcaklık farkı çok daha artacak ve yaşanabilir bir atmosferin var olması imkansızlaşacaktı. Dünya'nın kendi etrafındaki yüksek dönüş hızı da ısının dengeli dağılımına yardımcı olur. Dünya sadece 24 saatlik bir süre içinde kendi etrafını dolaşır ve bu sayede geceler ve gündüzler kısa sürer. Kısa sürdükleri için de gece ile gündüz arasındaki ısı farkı çok azdır. Bu dengenin önemi bir günü bir yılından daha uzun süren ve bu yüzden gece-gündüz arasındaki ısı farkı 1000°C' yi bulan Merkür ile karşılaştırıldığında görülebilir.
Dünyanın yörüngesi üzerinde, uzayda, birim alana ulaşan güneş ışınları, güneşe dik bir yüzey üzerinde ölçüldükleri zaman 1,366 W/m2’ dir. Bu değer güneş enerjisi sabiti olarak da anılır.
Atmosfer bu enerjinin %6’sını yansıtır, %16’sını da sönümler ve böylece deniz seviyesinde ulaşılabilen en yüksek güneş enerjisi 1,020 W/m2’ dir. Ayrıca Güneş enerjisiyle ilgili çalışmaları 1950 yılında edip emre yüksel adlı bilim adamı yapmıştır. Bulutlar gelen ışımayı, yansıtma suretiyle yaklaşık %20, sönümleme suretiyle de yaklaşık %16 azaltırlar. Sağdaki resim 1991 ve 1993 yılları arasında uydu verilerine dayanarak, elde edilebilen ortalama güneş enerjisinin W/m2 cinsinden gösterimidir. Örneğin Kuzey Amerika’ya ulaşan güneş enerjisi 125 ile 375 W/m2 arasında değişirken, günlük elde edilebilen enerji miktarı, 3 ila 9 kWh/m2 arasında değişmektedir.
Bu değer, elde edilebilecek mümkün en yüksek değer olup, güneş enerjisi teknolojisinin sağlayacağı en yüksek değer anlamına gelmez. Örneğin, fotovoltaik (güneş pili) panelleri, bugün için yaklaşık %15’lik bir verime sahiptirler. Bu nedenle, aynı bölgede bir güneş paneli, 19 ile 56 W/m2 ya da günlük 0.45-1.35 kWh/m2 enerji sağlayacaktır. Yandaki resimdeki koyu renkli alanlar, güneş paneli kaplanması durumunda aynı bölgede 2003 yılında üretilen toplam enerjiden biraz daha fazla enerji üretebilecek örnek alanları göstermektedir. Bugünkü %8 verime dayalı teknoloji ile dahi, işaretli bölgelere yerleştirilecek güneş panelleri, bugün fosil yakıtlar, hidroelektrik, nükleer vb kaynaklara dayalı tüm santrallerin ürettiği elektrik enerjisinden biraz daha fazlasını üretebilecektir.
Hava kirliliğinin neden olduğu Küresel loşluk ise daha az miktarda güneş ışının yeryüzüne ulaşmasına neden olduğu için, güneş enerjisinin geleceği ile ilgili az da olsa endişe yaratmaktadır. 1961-90 yılları arasını kapsayan bir araştırmada, aynı dönem içerisinde deniz seviyesine ulaşan ortalama güneş ışını miktarında %4 azalma olduğu gözlenmiştir
Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığı kendi etrafındaki dönüş hızı ekseninin eğimi yeryüzü şekilleri gibi birbirinden bağımsız pek çok etken gezegenin yaşama uygun bir biçimde ısınmasını ve ısının gezegene dengeli bir biçimde yayılmasını sağlar.
Yeryüzünün şekilleri de ısının dengeli dağılımına yardımcı olur. Dünya'nın ekvatoru ile kutupları arasında yaklaşık 100°C' lik bir ısı farkı vardır. Eğer böyle bir ısı farkı fazla engebesi olmayan bir yüzeyde gerçekleşmiş olsaydı hızı saatte 1000 km' ye varan fırtınalar Dünya'yı allak bullak ederdi. Oysaki yeryüzü ısı farkından dolayı ortaya çıkması muhtemel kuvvetli hava akımlarını bloke edecek engebelerle donatılmıştır. Bu engebeler yani sıradağlar Çin'de Himalayalar' la başlar Anadolu' da Toroslarla devam eder ve Avrupa'da Alplere kadar sıradağlar halinde uzanarak batıda Atlas Okyanusu doğuda Büyük Okyanus'la birleşir. Okyanuslarda ise ekvatorda oluşan fazla ısı sıvıların ısı farkını dereceli bir şekilde dengelemesi sayesinde kuzeye ve güneye doğru aktarılır.
Bu arada Dünya' nın atmosferinde ısıyı sürekli dengeleyen birtakım otomatik sistemler de vardır. Örneğin bir bölge çok fazla ısındığında su buharlaşması artar ve bulutlar çoğalır. Bu bulutlar ise Güneş' ten gelen ışınların bir kısmını geri yansıtarak aşağıdaki havanın ve yüzeyin daha fazla ısınmasını engeller.
22 cm x 23 cm x 115 cm ebatlarında paslanmaz çelik gövdeli şık tasarımlı bir ısıtıcıdır.
Patio Solar ısıtma cihazı radyant ısıtma çalışma mantığı ile aynıdır ve ısının kızılötesi ışınlarla nesneleri ısıtması prensibine dayanır.
Bir işletmede Patio Solar' ı ister doğal gaz ister LPG ya da propan ile çalıştırmak mümkündür. Doğalgaz ile çalıştırılacak ise sistemin kurulacağı ildeki gaz dağıtım şirketinin standartlarına göre tesisat çekilmeli ve sistem devreye alınmalıdır. Eğer Propan ya da LPG ile çalıştırılacaksa bakır boru tesisatı çekilerek sistem çalışır duruma gelir.
Patio Solar Dış Ortam Isıtma cihazı 9 kW ve 10 kW kapasitelerde iki model olarak piyasaya sürülmüştür. Yakıt sarfiyatı son derece ekonomiktir.
Patio' nun sözlük anlamı evlerde üstü açık iç veya yan avlu, teras, veranda demektir.
Patio Solar; konser ısıtması, düğün, çeşitli lansmanlar, açık hava etkinlikleri gibi durumlarda ısıtma ihtiyaçlarını karşılamak için çok ideal bir çözümdür. LPG / Propan yakıtlı olarak hızlı ve pratik ayrıca mekana uygun çözümler sunulmaktadır.
İzleyiciler
Blog Arşivi
-
▼
2015
(183)
-
▼
Şubat
(21)
- Tehlikeli Madde Bilgi Tablosu
- AISI Çelik Kaliteleri
- Saat Yapımı
- Çeliklerin Ülkelere Göre Kalite Karşılıkları
- "VASA" Savaş Gemisi Modeli
- Halat Makarası Hesabı
- İngilizce Teknik Sözlük
- Kolonların Burkulması ve Kolon Hesabı
- Geometrik Çizim Teknikleri
- Tek Kirişli Gezer Köprü Vinçlerinde Temel Tasarım ...
- Kamyon Vinç Maketi
- Güneş Dünyamızı Nasıl Isıtır?
- Patio Solar Nedir?
- "ANNIE" Römorkör Tekne Planı
- "HMS GLOWWORM" Model Gemi Planı
- Kiriş Sehim Hesabı - XIV
- Kiriş Sehim Hesabı - XIII
- Kiriş Sehim Hesabı - XII
- Kiriş Sehim Hesabı - XI
- Kiriş Sehim Hesabı - X
- Kiriş Sehim Hesabı - IX
-
▼
Şubat
(21)
Popüler Yayınlar
-
Milden mile mekanik güç aktarmak , kayış, zincir, dişli, kaplin, kavrama yada mafsal-kol mekanizmaları ile yapılabilir. Her bir yöntemin ken...
-
Bir milin yüzeyi üzerinde kayarak dönmesini sağlayan elemanlara kaymalı yatak denir. Kaymalı yatakta birinci amaç mil ile yatak arasında kal...
-
Burkulma probleminde amaç, doğru eksenli denge konumuna sahip bir kolonun eksenel basma yükü altında, eğri eksenli başka bir denge konumu ol...
Etiketler
- 1m3 harç (2)
- ağırlık (1)
- air-conditioning (2)
- akım taşıma kapasitesi (1)
- Akışkanların Fiziksel Özellikleri (1)
- akma mukavemeti (1)
- alan merkezi (1)
- alaşım elementlerinin çeliğe etkisi (2)
- Alaşım Elementlerinin Çelik Özelliklerine Etkileri (1)
- alçak gerilim (1)
- alfred b. nobel (1)
- alın kaynağı hesabı (1)
- Ali Kuşçu (1)
- alkol (1)
- ampul nasıl çalışır (1)
- ampulün icadı (1)
- anakart (5)
- anakart bileşenleri (1)
- anakart değiştirme (1)
- anakart parçaları (1)
- anakart sürücüleri (1)
- anakart teknolojisi (1)
- anakart yazılımları (1)
- anakartların bilinmeyen yönleri (1)
- ankart sökme (1)
- ankastre kiriş (2)
- antivirüs (1)
- antivirüs programları (1)
- araba motoru (1)
- aralıklara bölme (1)
- arıza bulma (1)
- ASME (1)
- ASTM (1)
- astronomi (1)
- atalet momenti (1)
- autocad kısayolları (1)
- aydınlatma (5)
- aydınlatma denklemleri (1)
- aydınlatma düzeyleri (1)
- aydınlatma hakkında (1)
- aydınlatma hesabı (2)
- aydınlatma hesabı tabloları (1)
- Aydınlatma Hesabında Kullanılan Tablolar (1)
- aydınlık düzeyi (1)
- azotlu termometre (1)
- baba hesabı (1)
- bakteriyolog (1)
- balanslı salmastra (1)
- banyo düzeni (2)
- banyo kullanım alanları (1)
- banyo standartları (1)
- barometre (2)
- barometre ile ölçüm (1)
- barometre nedir (1)
- barometrenin icadı (1)
- basit elektrik motoru (1)
- basit kiriş (1)
- basma bölgesi (1)
- basma deneyi (1)
- bathroom design (2)
- bedroom design (1)
- bellek türleri (1)
- benzin (1)
- beton (3)
- beton dozu (1)
- beton sınıfları (1)
- betonarme yapı (1)
- betonarme yapı maliyeti (2)
- betonarme yapılar (1)
- beyaz metal yatak (1)
- bilgisayar (12)
- bilgisayar anakartı (1)
- bilgisayar işlemcisi (1)
- bilgisayarda bellek (1)
- Bilim (12)
- Bilimadamları (10)
- bios güncelleme (1)
- bios nedir (1)
- bisiklet donanımları (1)
- bisiklet nasıl çalışır (1)
- biyolojik saat (1)
- bjt (1)
- bmp (1)
- bollard (1)
- bollard force (1)
- boru (7)
- boru haddeleme (1)
- boru kalınlıkları (2)
- boru ölçüleri (1)
- boru standart ölçüleri (2)
- boru standartları (2)
- boru üretim aşamaları (1)
- boru üretimi (1)
- bölme (1)
- bronz yatak (1)
- buharlı makine (1)
- burkulma (1)
- burulma mukavemet momenti (1)
- C (1)
- calculation of tensile (1)
- cami maketi (1)
- CE işareti (1)
- CEN (1)
- CENELEC (1)
- civalı barometre (1)
- civalı termometre (1)
- civata (1)
- civata çekme deneyi (1)
- civata numunesi (1)
- civatalı bağlantı (1)
- civatalı birleştirmede tşınabilecek yük (1)
- civatalı lama bağlantısı (1)
- class of concretes (1)
- columns (1)
- concretes (1)
- cooling system (1)
- cooling systems (1)
- cos (1)
- cot (1)
- cpu (1)
- cpu nedir (1)
- crane (3)
- crane beam loading control (2)
- crane load calculation (2)
- çekme bölgesi (1)
- çekme deneyi (4)
- çekme testi (4)
- çekmeye zorlanan kaynak (1)
- çelik (4)
- çelik boru (1)
- çelik boru malzeme analizi (1)
- Çelik Boru Standart Ölçü Tablosu (1)
- çelik borular (1)
- çelik çekme boru standartları (1)
- çelik çekme borular (1)
- çelik halat (1)
- çelik halat makarası (1)
- çelik halat mukavemet hesabı (1)
- çelik halat mukavemeti (1)
- çelik muadil tablosu (2)
- çelik sertlik tablosu (1)
- çelik standartları (1)
- Çelikler İçin Sertlik Dönüşüm Tablosu (1)
- çift kirişli gezer köprülü vinç (1)
- çift kirişli vinç (1)
- çimento (1)
- çimento çeşitleri (1)
- çokgen çizimi (1)
- dağıtım transformatörleri (1)
- dc devre formülleri (1)
- dc devresi (1)
- DC motor (1)
- ddram (1)
- deflection of beams (15)
- demir (2)
- demir karbon (2)
- demir karbon diyagramı (2)
- demir karbon diyagramı detayları (1)
- denizaltı (1)
- denizaltı nasıl dalar (1)
- denizaltı sarnıçları (1)
- denizde can güvenliği (1)
- design of crane (4)
- destroyer (1)
- DIN (2)
- diferansiyel (1)
- dijital fotograf makinesi (1)
- dikiş makinesi nasıl çalışır (1)
- dinamik dalış (1)
- dinamit (1)
- dining room design (1)
- dirsek (1)
- dirsek et kalınlıkları (1)
- dişli (7)
- dişli çark (8)
- dişli çark çizimi (1)
- dişli çarklar (3)
- dişli hesapları (2)
- dişli toleransları (1)
- dişliler (3)
- diyot (1)
- dkd (1)
- dolma kalem (1)
- dolu demir çekme testi (1)
- donanım (9)
- dosya uzantıları (1)
- döşeme (1)
- döşeme yükleri (1)
- düşük güçlü jeneratör (1)
- düz dişli çark (2)
- Düzlemsel Geometrik Şekiller (1)
- edison (1)
- edisonun hayatı (1)
- eğilme momenti (2)
- eğilmeye zorlanan kaynak (1)
- einstein (1)
- einsteinin bilinmeyenleri (1)
- einsteinin hayatı (1)
- eksenel kaymalı yatak (1)
- eksenel rulman (1)
- eksenel yük (1)
- elbow thickness tolerance (1)
- electrical (1)
- electronic board failure (1)
- Elektrik (23)
- elektrik formülleri (1)
- elektrik hakkında (2)
- elektrik kabloları (2)
- elektrik makineleri (1)
- elektrik motor sembolleri (1)
- elektrik motorları (1)
- elektrik motoru (1)
- elektrik motoru yapımı (1)
- elektrikli ev aletleri (2)
- Elektronik (4)
- elektronik kartlar (1)
- elips çizimi (1)
- enerji (3)
- enerji tasarruf yöntemleri (1)
- enerji tasarrufu (1)
- english for technical students (1)
- epoksi (1)
- epoksi nedir (1)
- epoksi uygulama yerleri (1)
- equivalent of profiles (1)
- equivalent standats of pipes (1)
- evde jeneratör yapımı (1)
- evolvent dişli (1)
- excel (1)
- excel kısayolarıl (1)
- fag rulman (1)
- farabi (1)
- Fe (1)
- Fe-C (2)
- Fe-C diyagramı (2)
- felsefeci (1)
- fem (1)
- fem grupları (1)
- fem normu (1)
- fırkateyn (1)
- fırkateyn maketi (1)
- fiber optik kablo (1)
- firavun piramitleri (1)
- fizikçi (2)
- fiziksel sabitler (1)
- floresan (1)
- floresan lamba (1)
- fluent (1)
- FormulaWheelElectronics (1)
- fotograf makinası (1)
- fotoğraf makinesi (1)
- fotopil (1)
- fotovoltaik hücre (1)
- freze (1)
- freze makine zamanı (1)
- frezeleme (1)
- galilei (1)
- galileo galilei (1)
- galvaniz (1)
- galvaniz uygulama (1)
- galvanizli malzemeler (2)
- gaz yağı (1)
- Gemi (8)
- gemi bağlama babası (1)
- gemi inşa (1)
- gemi inşaatı (1)
- gemi inşaatında kaynak (1)
- Gemi İnşaatında Kullanılan Profiller İçin Muadil Tabloları (1)
- gemi maketi (4)
- gemi maketi planı (2)
- gemi planı (2)
- Genel (7)
- genişletilmiş metal (1)
- genleşme hacmi (1)
- genleşme tankı (1)
- genleşme tankı hesabı (1)
- geometri (1)
- geometric drawings (2)
- geometric shapes (2)
- geometrik şekillerin özellikleri (1)
- geometril şekiller (1)
- gerilim (3)
- gerilim düşümü hesabı (1)
- gerilme (2)
- gerilme uzama diyagramı (1)
- Görsel (22)
- güç (1)
- güç elemanları (1)
- güneş aksamı (1)
- güneş enerjisi (2)
- güneş otomobili (1)
- güneş paneli (2)
- güneş pili (2)
- güverte kreni (1)
- hacim (1)
- hacim hesabı (1)
- hadde (1)
- halat çapı (1)
- halat makarası (1)
- halat mukavemeti (1)
- halat tambur çapı (1)
- halat tamburu (1)
- harç malzemesi (1)
- havai hat şebekesi (1)
- havalandırma (2)
- hayat (1)
- heating systems (2)
- helikopter (1)
- helikopter nasıl çalışır (1)
- helisel dişli çark (2)
- helisel dişli hesapları (1)
- hız değiştirici (1)
- hidrofor hesabı (1)
- hidrofor kapasite hesabı (2)
- hidroforlarda genleşme hacmi (1)
- hiperbol çizimi (1)
- hms glowworm (1)
- home design (7)
- hoparlör nasıl çalışır (1)
- IEC (1)
- IEEE (1)
- ısı (1)
- ısı hesabı (1)
- ısı pompası (1)
- ısıl değerler (1)
- ısıtma makineleri (2)
- ısıtma sistemleri (2)
- Isıtma-Soğutma-İklimlendirme (9)
- ISO (1)
- ışık (2)
- ışık rengi (1)
- ışık şiddeti (1)
- ışıklandırma (1)
- ışıksal verim (1)
- ışınım (1)
- ızgara (1)
- İcatlar (7)
- iç mekanlarda merdivenler (1)
- iç mimari (5)
- iklimlendirme (6)
- iklimlendirme sistemleri (2)
- ilginç tasarımlar (1)
- imalat çeliği (1)
- İmalat Çelik Türleri Muadil Tablosu (1)
- imo (1)
- ingilizce teknik sözlük (1)
- inkjet yazıcı nasıl çalışır (1)
- insan vücudu (1)
- inşaat (4)
- inşaat imalatında adam saat (1)
- inşaat maliyeti (2)
- international paper sizes (1)
- isaac newton (1)
- islam felsefecisi (1)
- ispirtolu termometre (1)
- işlemci (1)
- james watt (1)
- jeneratör nasıl yapılır (1)
- jeneratör yapımı (1)
- kademeli hız değiştirici (1)
- kağıdın icadı (1)
- kağıt (3)
- kağıt maket (2)
- kağıt nasıl yapılır (1)
- kağıt ölçüleri (1)
- kaldırma ünite tasarımı (1)
- kaldırma üniteleri (1)
- kalem (3)
- kalem nasıl yapılır (1)
- kaliteli ürün (1)
- kamyon vinç (3)
- kaplin (1)
- kaplin nedir (1)
- kaplin seçimi (1)
- kaplinler (1)
- karbon (1)
- Karbon Çelikleri (1)
- karikatür (2)
- kasnak (1)
- kasnaklar (1)
- kavrama açısıi kavrama oranı (1)
- kayış (1)
- kayış kasnak (1)
- kayışlar (1)
- kayma gerilmesi (1)
- kaymalı yatak (1)
- kaymalı yataklar (1)
- kaynak (4)
- kaynak dikiş kalınlığı (1)
- kaynak dikiş mukavemet hesabı (2)
- kaynak dikiş uzunluğu (1)
- kaynak dikişi boyutları (1)
- kaynak formülleri (3)
- kaynak gerilmeleri (3)
- kaynak hesabı (1)
- kaynak mukavemeti (3)
- kaynak uygulamaları (2)
- kaynak zorlanmaları (1)
- kaynaklı bağlantının maliyeti (1)
- kaynaklı birleştirme maliyeti (1)
- kesik koni hacmi (1)
- kesit (1)
- kesit modülü (1)
- kesitlerin atalet momenti (1)
- Kesitlerin Atalet ve Mukavemet Momentleri (1)
- Kesitlerin Burulma Atalet ve Mukavemet Momentleri (1)
- Kesitlerin Eğilme Atalet ve Mukavemet Momentleri (1)
- kimyager (1)
- kiriş (3)
- kiriş kesiti belirleme (1)
- kiriş sehim hesabı (13)
- kirişler (2)
- kirişlerde deformasyon (9)
- Kirişlerde Mukavemet-Gerilme-Moment Diyagramları (1)
- kirişlerde sehim hesabı (2)
- kirişlerin yaklaşık boyutlandırılması (1)
- kirişlerin yaklaşık boyutlansırılması (1)
- kitchen design (1)
- klima (1)
- klima parçaları (1)
- kolon (2)
- kolon hesabı (2)
- kolon tasarımı (2)
- kolon yükleri (1)
- kolonlar (1)
- kolonlarda burkulma (1)
- kolonlarda gerilme (1)
- kolonlarda kritik yük (1)
- kolonlarda kritik yük hesabı (1)
- kolonların burkulması (2)
- kolonların yaklaşık boyutlandırılması (1)
- kompanzasyon (1)
- kompanzasyon neden gereklidir (1)
- kompanzasyon nedir (1)
- kompanzasyon ölçümü (1)
- kompanzasyon panosu (1)
- koni (1)
- konik dişli çark (1)
- konik makaralı rulman (1)
- kontrol (1)
- kontrol kalemi (1)
- kontrol kalemi nasıl çalışır (1)
- konut (1)
- konut havalandırma tasarımı (1)
- konut ısıtma (2)
- konutlarda ısı hesabı (1)
- kopma mukavemeti (1)
- korsan gemisi (1)
- korsan gemisi maketi (1)
- köprü vinç tasarımı (1)
- köprülü vinç tasarımı (1)
- köprülü vinçler (2)
- köşe kaynağı (1)
- köşe kaynağı hesabı (1)
- köşe kaynağı mukavemeti (1)
- kramayer dişli çarklar (2)
- kren (2)
- kren mukavemet hesabı (1)
- kren yük kolu (1)
- krenler (1)
- krenlere etkiyen kuvvetler (1)
- kritik yük hesabı (1)
- kritik yük hesaplama (1)
- kuduz (1)
- kuduz aşısı (1)
- kumpas (1)
- kumpas ile ölçüm (1)
- kumpas kullanımı (1)
- kurşun kalem (1)
- kuvvet (1)
- küre hacmi (1)
- ladders (1)
- lamba (2)
- laplama (1)
- lighting calculation (1)
- liquids (1)
- loading beam (5)
- lois pasteur (1)
- lokomotif (1)
- lokomotifi kim icad etti (1)
- lokomotifin icadı (1)
- lüx (1)
- makara hesabı (1)
- Maket (7)
- maket cami (1)
- maket gemi (3)
- Maketçilik (9)
- Makine (73)
- makine elemanları (1)
- makine yağı (1)
- Malzeme (18)
- malzemelerin yoğunlukları (1)
- manyetik motor (1)
- Matematik (4)
- matematikçi (1)
- matkapla delme (1)
- matkapla delme zaman hesabı (1)
- mekanik enerji (1)
- mekanik salmastra (1)
- merdiven (1)
- merdiven uygulamaları (1)
- merkezi ısıtma (1)
- metal (1)
- mıknatıs motor (1)
- mısır piramitleri (1)
- microsoft word (1)
- mikrometre (1)
- mikrometre ile ölçüm (1)
- mikrometre kullanımı (1)
- mil (1)
- miller (1)
- mimari (5)
- mimari tasarımlar (6)
- mimari ürünler (1)
- mimari yapıtların özellikleri (1)
- Mimarlık (18)
- mimarlık sanatı (1)
- minyatür motor imalatı (1)
- model gemi planı (2)
- model ship (4)
- model ship plans (3)
- model tekne (1)
- model tekne planları (2)
- modern fizik kurucusu (1)
- moment of inertia (3)
- motor (1)
- motor imalatı (1)
- motor manifacture (1)
- motor nasıl yapılır (1)
- mpg (1)
- ms office excel kısayolları (1)
- muadil (1)
- muadil tabloları (1)
- mukavemet (21)
- mukavemet modülü (1)
- mukavemet momenti (3)
- multimetre (1)
- mutfak düzenlemesi (1)
- mutfak standartları (1)
- Mühendislik (169)
- Nano Teknoloji (1)
- Nasıl Çalışır (14)
- Nasıl Yapılır (1)
- newton (1)
- newton kimdir (1)
- NFPA (1)
- nihayetsiz dişli çark (1)
- nobel (1)
- nobel ödülleri (1)
- omuzlu rulman (1)
- orca (1)
- orca sail boat (1)
- osiloskop (1)
- otomobil (2)
- otomobil kliması (1)
- ölçme tekniği (1)
- Ölçü Değişim Tabloları (1)
- ölçü değişim tablosu (1)
- örnek aydınlatma hesabı (1)
- örnek hesaplamalar (1)
- paper sizes (1)
- parabol çizimi (1)
- parçaların eşit bölünmesi (1)
- pasteur (1)
- pastörize (1)
- pdf (1)
- pergel vinç (1)
- pergel vinç hesap (1)
- pergel vinç konstrüksiyon (1)
- pergel vinç tasarım (1)
- periskop (1)
- periskop nasıl yapılır (1)
- periskop nedir (1)
- petrol (1)
- physical properties (1)
- pil (2)
- pili kim icad etti (1)
- pilin icadı (1)
- pipe (5)
- pipe chemical composition (1)
- pipe prodution proses (1)
- pipe size (3)
- pipe standarts (3)
- pipe thickness (2)
- piramit hacmi (1)
- piramitler (1)
- planya (1)
- planyalama süresi hesabı (1)
- pompa (1)
- portal crane design (1)
- portal vinç (1)
- portal vinç tasarımı (1)
- power (1)
- profil (2)
- profil muadilleri (1)
- profiller (1)
- Program (4)
- program uzantıları (1)
- properties of liquids (1)
- quality (1)
- radyal (1)
- radyal rulman (1)
- radyal ve eksenel rulman (1)
- radyal yük (2)
- radyal yük taşıyan rulmanlar (1)
- radyatör (1)
- radyatör hesabı (1)
- radyatör seçimi (1)
- radyatörler (1)
- radyo (1)
- radyonun icadı (1)
- ram (1)
- rar (1)
- redüksiyon (1)
- robotik (1)
- römorkör (1)
- rulman (6)
- rulman delik çapı nasıl bulunur (1)
- rulman kodları (1)
- rulman ömrü (1)
- rulman ömür hesabı (1)
- rulman parçaları (1)
- rulman yatakları (1)
- rulmanlar (1)
- rulmanlarda ömür hesabı (1)
- rulmanların kodlandırılması (1)
- rüzgar (1)
- rüzgar türbini (1)
- sac (1)
- sac çekme testi numunesi (1)
- sac numunesi (1)
- sac test numunesi (1)
- SAE (2)
- salmastra (1)
- salmastra montajı (1)
- saplama çekme deneyi (1)
- saplama numunesi (1)
- savaş gemisi (1)
- savaş gemisi maketi (1)
- scr (1)
- sdram (1)
- section modulus (3)
- sehim (1)
- sehim hesabı (6)
- serbest cisim diyagramı (1)
- Ses Kartı (1)
- ses kartının yapısı (1)
- ship bollard (1)
- ship deck crane (1)
- sıcak daldırma galvaniz (1)
- sıfır (1)
- sıfır rakamı (1)
- sıfır sayısı (1)
- signs of tolerances (1)
- sin (1)
- slope of beams (16)
- soğutma (3)
- soğutma makineleri (1)
- soğutma sistemleri (2)
- solas (1)
- solas kuralları (1)
- solas protokolleri (1)
- solas türkçe (1)
- sonsuz dişli çrk (1)
- spiral çizimi (1)
- stairs (1)
- standartlar (1)
- statik dalış (1)
- steel (1)
- steel pipes (2)
- steel properties (3)
- steps (1)
- sultan ahmet camii (1)
- sultan ahmet camii maketi (1)
- surface tolerances (1)
- sürat (1)
- şanzıman (1)
- T kaynağı hesabı (1)
- tablo (2)
- tablolar (3)
- talaşlı imalat (3)
- tan (1)
- tank hesabı (1)
- taşıyıcı sistemler (1)
- taşlama (2)
- taşlama süresi hesabı (1)
- tek kirişli gezer köprü vinç (1)
- tek kirişli vinç (1)
- tekne (1)
- tekne planı (2)
- teknik terimler (1)
- teknoloji (1)
- tel halat (1)
- tel halat çapı hesabı (1)
- telefon (2)
- telefon icadı (1)
- telefon nasıl çalışır (1)
- telefonlar (1)
- telefonlar nasıl çalışır (1)
- telefonu kim icad etti (1)
- telefonun icadı (1)
- tensile (1)
- termometre (1)
- termometre çeşitleri (1)
- termometre nedir (1)
- Tesisat Sembolleri (1)
- tesisatlarda kullanılan semboller (1)
- tolerans (1)
- toricelli (1)
- torna (1)
- tornalama zamanı hesabı (1)
- torsion (1)
- torsion atalet ve mukavemet momenti (1)
- transformatör (1)
- transport (1)
- transport sistemleri (1)
- transport sistemlerine etkiyen kuvvetler (1)
- tren (1)
- trenin icadı (1)
- trigonometri (1)
- Trigonometri Tablosu (1)
- trigonometrik tablo (1)
- TSE (1)
- tug boat annie (1)
- tug boat model plan (1)
- tükenmez kalem (1)
- tükenmez kalem nasıl çalışır (1)
- tükenmez kalem nasıl yapılır (1)
- Türk bilimadamı (1)
- türkçe solas (1)
- Uluslararası Kağıt Ölçüleri (1)
- uluslararası standart kuruluşları (1)
- uzamai diyagram (1)
- ülkelerin kullandığı gerilimler (1)
- v kayış (1)
- v12 motor (1)
- v6 motor (1)
- v8 motor (1)
- varyatör (1)
- varyatör kayışları (1)
- ventilation (2)
- verniye bölüntüsü (1)
- vida diş açılımı (1)
- vidalı mil (1)
- vidalı miller (1)
- vinç (10)
- vinç maketi (3)
- vinç tasarımı (6)
- vinçler (1)
- vinçler için fem grupları (1)
- vinçlere etkiyen kuvvetler (1)
- virüs (1)
- virüs çeşitleri (1)
- virüslerden korunma (1)
- volt (1)
- volta (1)
- volta pili (1)
- voltage (1)
- voltaj (1)
- watt (1)
- word (1)
- word kısayolları (1)
- xls (1)
- yakıtlar (1)
- yakıtların ısıl değerleri (1)
- yakıtların karşılaştırılması (1)
- yarı iletken güç elemanları (1)
- yaşam alanı (1)
- yatak konstrüksiyonu (1)
- yatak malzemeleri (1)
- yatak odası (1)
- yataklamalar (2)
- yataklar (1)
- yazıcı (1)
- yelken (1)
- yelken maketi (1)
- yelkenli gemi (1)
- yelkenli gemi maketi (1)
- yelkenli maketi (1)
- yemek odası standartları (1)
- yeni anakart takma (1)
- yerçekimi kanunu (1)
- yuvarlak çekme numunesi (1)
- yuvarlak demir çekme deneyi (1)
- yük kaldırma (2)
- yük kolu mukavemet (1)
- yüklü kirişler (4)
- yüksek gerilim (1)
- yüzey işleme (1)
- yüzey işleme işaretleri (1)
- zaman kayışları (1)
- zımparalama (1)
- zincir (1)
- zincir dişliler (2)
- zincirler (1)
- zip (1)