Virüs, bilgisayar programlarını istem dışı olarak etkileyen ve programların yapması gereken asıl fonksiyonlarını hiç yaptırmayan, kısıtlayan veya yanlış işlemler yaptıran yazılımlardır. Özellikle internet kullanımının yaygınlaşması, bilgisayarlar arasında sürekli bir bağın olması (ağ) virüslerin yayılmasını hızlandırmıştır. Her gün yeni birtakım virüs ortaya çıkmakta ve hızla yayılmaktadır. Virüsler genellikle assembler programlama dili ile hazırlanmış ve kapasiteleri 1 byte ile 3 KB arasındadır.
Virüslerin aktif hale geçebilmeleri için çalıştırılabilen (EXE – COM uzantılı gibi) programlara bulaşması gerekir. Virüs bulaşan bir program çalıştırıldığında, virüs belleğe taşınır ve bellekte bulunan virüs bulunduğu sürece COMMAND.COM kütüğüne bulaşmayı ilk hedef olarak görür. Virüs bir kez bu kütüğe yerleştikten sonra sistemin her açılışında kendini belleğe yüklemekte ve çalıştırılan her programa bulaşmaktadır.
Virüsler, EXE, COM, SYS, PRG, OVL, OBJ, LIB uzantılı dosyalara ve boot sektöre bulaşabilir. Bomba kısmı ise çalışmak için uygun şartların çalışmasını bekler. Buradaki uygun şart herhangi bir şey olabilir. Zamana bağlı şartlar olabileceği gibi sistemde VGA monitörün bulunması, hard diskin kapasitesi, ülke kodu gibi çok değişik şartlarda gözlenebilir. Bu tamamen virüs yazarının isteğine kalmış bir olaydır. Uygun şartlar oluşmazsa virüs sadece yayılmaya devam eder. Uygun şartlar oluştuğunda ise bomba kısmı çalışmaya başlar. Bomba kısmı sisteme zarar verebileceği gibi ekrana basit bir mesaj yazabilir veya sadece kullanıcıya şaka yapmak amacı ile zararsız etkiler yapabilir.
Çoğu kişi sisteminde önemli şeyler barındırmaz, eğer sisteminizi ticari amaçlar dışında kullanıyorsanız virüs tüm hard diskinizi silmiş olsa bile fazla zarara uğramanız pek mümkün değildir. Büyük ihtimalle kaybettiğiniz programları çevrenizden bulmanız mümkündür. Fakat sisteminiz ticari amaçla kullanılıyorsa veya bir firmanın kullanımında ise maddi manevi zarar oldukça büyük olacaktır. Artı olarak bu tip bilgilerin yedeklenmediğini düşünün bu durumda problemin boyutları daha da büyüyecektir. Virüslerden korunmak için harcayacağınız emek ve zamanı bu kritere göre belirleyiniz.
Kendinizin ve diğer kullanıcıların teknik seviyesi ve tecrübesi ne kadardır? Bazı tecrübeli kullanıcılar yedek aldıktan sonra bir şeyden şüphelenmedikçe virüslere karşı tedbir mahiyetinde hiçbir korunma işlemi yapmaya gerek duymazlar. Gerektiğinde virüsü disassambly edip anti virüsünü yazacak kadar tecrübeli kullanıcılar bulunmaktadır. Buna karşılık oldukça tecrübesiz kullanıcılarda vardır.
Her ortamda virüs bulaşma ihtimali vardır. 1998 sensinde Novel firması 3800 adet virüslü disketi müşterilerine gönderdiyse, IBM ve NASA’nın bilgisayarları virüsten zarar gördüyse, 50 senelik tecrübeye sahip olsanız bile sisteminize virüs bulaşma ihtimali bulunmaktadır. PTT veya su idaresinin bilgisayarlarına girebilecek bir bilgisayar virüsünün aboneler ile ilgili kayıtları bozması sonucu 3-4 milyar telefon faturasını görerek hayatında bilgisayar kullanmamış olsa bile virüslerden zarar görmüş olur.
Virüslerin yapısı
Virüslerin yapısı temel olarak 3 kısımda incelenir. Bunlar sırası ile kopya üreticisi, gizleyici ve bomba kısımlarıdır.
Kopya üretici: Bu bölüm virüsün yayılmasını,kendisini bir programdan diğerine kopyalamasını yani kısacası üremeyi sağlarlar. Virüslerin VİRÜS ismini alması temelde bu kısmın gerçekleştirmiş olduğu işlevden gelmektedir.
Gizleyici: Virüsün fark edilmemesi için gereken işlemleri yerine getirir. Bu bir tür savunma mekanizmasıdır. Virüs yazarlarının antivirüslere karşı geliştirdikleri teknikler sonucu ortaya çıkmıştır. Amacı antivirüslerin ve kullanıcıların kendilerini tespit etmesini, antivirüslerin bilgisayar üzerinde çalışır durumda iken etkisiz hale getirilmesini sağlamaktır.
Bomba: Bu bölüm virüs içerisinde yazarın istekleri doğrultusunda şartlar gerçekleştiğinde yapılması gereken olayı icra eden kısımdır. Virüs yazarının durumuna göre basit bir şaka veya korkunç bir HDD formatı olabilir.
Virüslerin yazılma metodları
Virüsler tip ayrımının yanı sıra, iki farklı metodla yazılabilir.
1. Nonresident virüsler (Run - time virüsler)
2. Resident virüsler
bütün virüsler temelde iki farklı şekilde çalışırlar. Bu ayırım virüslerin kendisinden değil DOS ortamında çalışan programlara sağlamış olduğu imkanlardan kaynaklanır. İyi bir virüsün yazılabilmesi ancak resident biçimi ile mümkündür. Bu gruptaki virüsler ileri teknikler kullanırlar.
Nonresident virüsler
Nonresident virüsler ister DOSYA virüsü olsun ister BOOT sektör virüsü olsun bulaşma işini, kendileri aktif oldukları anda ilk buldukları diğer hedef bulaşma alanlarına kendilerini bir veya birden fazla kopyalayıp daha sonra kontrolü ana programa, boot sektör virüsü ise işletim sistemine bırakan virüslerdir. Bu tip virüsler için bir sonraki bulaşma işlemini, aynı şekilde yani tekrar çalıştıklarında gerçekleştirirler. Kısacası bu virüslerin yayılabilmesi için muhakkak bulaşılmış bir dosyanın çalıştırılması gerekmektedir. Aynı durum boot sektör virüsleri de geçerlidir. Nonresident virüsler zor fark edilirler çünkü sadece program çalıştırıldığında aktif hale gelip, yapmaları gerekeni yaptıktan sonra kontrolü ana programa vererek devre dışı kalırlar. Hafıza haritalarında gözükmezler. Bu nedenle fark edilmeleri oldukça zordur.
Resident Virüsler
Resident virüslerin nonresident virüslerden tek farkı adından da anlaşılacağı gibi hafızada sürekli çalışır durumda olmalarıdır Bu tip virüsler hafızada aktif halde bekleyerek kesmeler vasıtası ile bulaşma işlemini gerçekleştirirler.
Virüs Tipleri
Virüsler üzerinde yazılmış oldukları bilgisayar sitemlerine göre şekil alırlar. Üzerinde çalışılan donanım ve sistem programı virüslerin tipleri üzerinde belirleyici olarak etkin rol oynarlar.
Worms (Solucanlar): Adını aldıkları canlılara benzeyen bu virüsler, girdikleri bilgisayar sistemimde birtakım 'delikler' açar. Kendilerini kopyalama özelliğine sahiptirler. İnternet yada yerel ağ üzerinde bilgisayardan bilgisayara yayılırlar. Bazıları zararsızdır ancak sistemde yer kaplar ve bilgisayarı yavaşlatırlar. Bazıları ise zararlıdır ve bilgisayara zarar verir.
Trojan Virüsleri: Bu virüsler kendilerini kopyalayıp çoğalmazlar. Bilgisayara girdiklerinde kendisini özellikle gönderen kişinin buyruğuna girer ve ona hizmet ederler. Eğer bu hizmet kötü niyetli bir kişiye yapılıyorsa bu kişinin keyfiyetine bağlı olarak bilgisayarınızdaki bilgileri kaybedebilir, istemediğiniz bilgilerin bilgisayarınıza girmesini sağlayabilir, gizli dosyalarınıza ulaşabilir, modem yada hard diskiniz bozulabilir.
Makro Virüsleri: Word Excel gibi makro kullanımına olanak sağlayan programların dosyalarına bulaşan virüslerdir. Bunlar Word yada Excel kullanarak hazırladığınız belgeye yerleşir ve bu belgeye her girişte aktif hale geçer.
Boot Virüsleri: Disketlerin 'boot sector' veya sabit disklerin 'master boot sector' diye isimlendirilen ilk sektörlerine sıçrarlar ve çoğalarak diğer bilgisayarlara disketler, e.mail gibi yöntemlerle bulaşır ve yayılırlar. Bulunması ve temizlenmesi en kolay virüslerdir çünkü yerleri bellidir.
Dosya Virüsleri: Com, Exe gibi çalışabilir dosyalara bulaşırlar ve bu dosyalardan diğer dosyalara sıçrarlar. Ne kadar dosyaya sıçradıklarına bağlı olarak dosyanın boyutunu arttırırlar. Dosyaya bulaşan virüs yazılımı dosyanın sonunda bazende ortasında olabilir. Bu virüsler hafızada kalabilme özelliğine sahiptirler.
Polimorfik Virüsler: Sürekli olarak kendini değiştiren virüslerdir. Bulunması ve temizlenmesi farklı teknoloji gerektiren bir virüs türüdür.
Hoaxlar: Hoaxlar virüs olduğu söylenen fakat aslında virüs olmayan aldatmacalardır. Bunlar sadece kullanıcılarda panik yaratmak için hazırlanmış olabileceği gibi daha sonradan yazılacak bir virüsün etkisini artırmak amacıyla da hazırlanmış olabilir.
Antivirüs Programları
Antivirüs programlarının işleyişini genel olarak 3 ana gruba ayırmak mümkündür. Bunları tespit etme, tanımlama ve temizlemedir.
Her virüs belli bir uzunlukta makine kodu yığınından oluşur. Bu kodlar her virüs için değişiktir ve virüsler bir dosyaya bulaştıklarında bu kodlar bulaşılan dosya üzerine yazılmış olur. Antivirüs programlarının ise virüslerin %95 oranındaki büyük bir bölümü için kullandığı teknik son derece basittir. Virüs üzerinde yapılan inceleme sonucu virüsün her kopyasında sabit kalan mümkün olduğunca uzun(yanlış alarma düşme ihtimalini azaltmak için) kod dizimini aramaktır. Bu şekilde binlerce virüsün imzası bir dosyada toplanır. Daha sonra virüs taraması yapılacak her dosyada bu binlerce imzanın her biri aranır. İmza bulunduğu takdirde dosyaya virüs bulaşmış demektir. Bunlardan sonraki aşama temizleme kısmıdır. Bilinen klasik tarzda yazılmış virüslerin hepsi bu metotla temizlenebilmektedir. Bu metodun dezavantajı yeni çıkan virüslere karşı etkisiz olmasıdır. Bundan dolayı antivirüs programlarının sık sık update edilmesi gerekir.
Başka bir antivirüs tekniğinde aşılama tekniğidir. Bu teknik virüslerin çalışabilir dosyalara bulaşmak için kullandığı tekniği kullanır. Fakat bu defa bulaşan virüs değil virüsün bulaştığını fark edebilecek bir kod bölümünü programa eklemekten ibarettir. Eklenen bu kod, program her çalıştığında kendi kendisini kontrol etmesini ve temizlemesini sağlar. Aşılama tekniğinde çalışabilir her dosyaya bu program parçasının bulaşması sağlanır.
Virüsün Bulaştığına Dair Şüphe Edilecek Durumlar:
Bazı virüsler bilgisayar üstünde bulunan tüm sürücüleri bulaşılacak dosya bulmak için tarar. Örneğin disketten çalıştırdığınız bir program harddisk üzerinde hiçbir işlem yapılmasına gerek yokken , harddisk’e erişim gerçekleştiriyorsa bunu büyük ihtimalle virüs yapmaktadır.
Antivirüs programları veya kontrol dosyaları siliniyorsa , yanlışlıkla kendiniz silmediyseniz bunu yapan büyük ihtimalle virüstür.
RAM belleğinizin miktarı belirgin olmayan bir şekilde azalmış ise hafızada bir virüs aktif halde olabilir.
Harddisk’inizin çalışma hızının sebepsiz yere düşmesinde virüslerden kaynaklanıyor olabilir.
Eğer bilgisayarınızın ve programlarınızın çalışma hızı beklenmedik bir şekilde düştü ise resident bir virüsün hafızada aktif olması ihtimali oldukça yüksektir.
Virüsün Bilgisayara Bulaşabilme Yolları:
Temiz olduğuna emin olamadığınız disketlerden
Bir program yüklemek amacı ile kullandığınız CD’lerden.
E-maillerden ve e-mail yolu ile alınmış dosyalardan.
Çeşitli karşılıklı görüşme programları (Mirc, Icq) ve bunlar aracılığı ile alınan dosyalardan.
Ağ komşularından bağlı olduğunuz virüslü bir bilgisayardan (ağ paylaşımı açık olduğu durumlarda)
Virüslerden Korunma yolları:
İyi bir antivirüs programı yüklenmesi ve bunun düzenli bir şekilde update edilmesi.
Kullandığımız bilgisayarlarda gelişigüzel her disketin kullanılmaması.
İşimize yaracağını kesin olarak bilmediğimiz, güvenilir olmayan kişilerden alınan cd’lerin kullanılmaması ve bunlardaki programların yüklenmemesi.
Tanımadığımız kişilerden gelen e-mailleri gerekirse hiç açmamak, özellikle sonu exe olan dosyalar karşı temkinli davranmak.
Ağ paylaşımlarına hiçbir zaman tam paylaşım vermemek, paylaşım verilmesi gerekiyorsa parolaya bağlı paylaşıma verilmesi.
Notlar:
Virüsler kendiliğinden oluşmaz. Bir programcı tarafından yazılması gerekir.
İyi niyetli virüslerde vardır.
Virüsler, bir disket yada program makinede çalıştırılmadığı sürece bulaşmaz.
Disketten bilgi okunması virüs bulaştırmaz.
Protect (koruma) yuvası kapalı olan disketin virüs bulaştırma olasılığı daha azdır.
Virüsler, veri (data) dosyalarına bulaşmazlar.
Alıntıdır.
Home » antivirüs, antivirüs programları, bilgisayar, Program, virüs, virüs çeşitleri, virüslerden korunma »
Bilgisayar Programlarının Düşmanı Virüsler
Bilgisayar Programlarının Düşmanı Virüsler
İzleyiciler
Blog Arşivi
-
▼
2015
(183)
-
▼
Ocak
(155)
- Piramitler
- İnkjet Yazıcı Nasıl Çalışır?
- Bisiklet Nasıl Çalışır
- Hoparlör Nasıl Çalışır
- Helikopter Nasıl Çalışır
- Otomobil Sürati Nasıl Hesaplanır
- Kiriş Sehim Hesabı - VIII
- Kiriş Sehim Hesabı - VII
- Kiriş Sehim Hesabı - VI
- Kiriş Sehim Hesabı - V
- Planyalamada İşlem Süresinin Hesabı
- Taşlamada İşlem Zamanının Hesabı
- Matkapla Delme Zamanının hesaplanması
- Tornalama İşleminde Makine Zamanı Hesabı
- Freze İşleminde Makine Zamanının Hesaplanması
- Kiriş sehim Hesabı - IV
- Kiriş Sehim Hesabı - III
- Kiriş Sehim Hesabı - II
- Kiriş Sehim Hesabı - I
- Dikiş Makinesi Nasıl Çalışır
- Floresan Lamba Nasıl Çalışır
- Elektrik Bilgisi Formül dairesi
- Güneş Enerjili Şarj Cihazı Yapımı
- Rüzgar Türbini Nasıl Çalışır?
- Isı Pompası Nasıl Çalışır?
- "ORCA" Balıkçı Teknesi Modeli
- Boru Standartları Eşdeğer Tablosu
- Çelik Çekme Boru Standartları
- Çelik Borularda Malzeme Analizi
- Dirseklerde Kalınlık Toleransları
- KOMPANZASYON PANOSU TEKNİK BİLGİLER (Dahili – Harici)
- Yüklü Kiriş Kesiti Belirleme
- Civatalı Birleştirmede Taşınabilecek Yük
- Pratik hesaplamaya esas olmak üzere yığma ve karka...
- Yelkenli Gemi Maketi
- Boru Üretim Prosesi
- Kren Yük Kolu Mukavemet Kontrolleri
- Kirişlerde Sehim Hesabı
- Kalın Kolonlarda Gerilme Hesabı
- Yüzey İşleme İşaretleri
- Alçak Gerilim Havai Hat Şebekesi Gerilim Düşümü He...
- Portal Vinçlerde Temel Tasarım Prensipleri
- Aydınlatma Hesabında Kullanılan Tablolar
- Düzlemsel Geometrik Şekillerin Özellikleri
- Kesitlerin Atalet ve Mukavemet Momentleri
- Alaşım Elementlerinin Çeliğin Yapısına Etkisi
- Çelik Tel Halat Mukavemeti Hesabı
- Kaynaklı Bağlantının Maliyeti
- Gemi İnşaatında Kullanılan Profiller İçin Muadil T...
- Kesitlerin Burulma Atalet ve Mukavemet Momentleri
- Kesitlerin Eğilme Atalet ve Mukavemet Momentleri
- Pergel Vinç Çelik Konstrüksiyon Hesap Esasları
- Çift Kirişli Gezer Köprü Vinçlerinde Temel Tasarım...
- Kirişlerde Yükleme ve Serbest Cisim Diyagramları
- Kağıt Nasıl Yapılır?
- Einstein
- Çelik Sac Profil vs. Ağırlık
- Toricelli
- James Watt
- Nano Teknoloji Nedir?
- Newton
- Elektrikli Ev Aletlerinde Enerji Tasarrufu Yöntemleri
- Aydınlatma Hakkında Pratik Bilgiler
- Sıfır Sayısı
- Denizaltı Nasıl Dalar?
- Nobel
- Pasteur
- Farabi
- Galilei
- Lokomotif
- Mimarlık Sanatı
- Ali Kuşçu
- Telefon
- Edison
- Elektrik Nedir?
- Termometre
- Barometre
- Epoksi Nedir?
- Sıcak Daldırma Galvaniz
- Kaplin Nedir?
- Pil
- Anakartlar
- Anakartlar ve Bilimediğimiz Yönleri
- Anakart Teknolojileri ve Anakart Bileşenleri
- Anakart Sürücüleri ve Yazılımlar
- Anakartı Yenileme
- Bİlgisayarda Bellek Türleri
- Bios Nedir?
- İşlemci (cpu)
- Ses Kartı
- Bilgisayar Programlarının Düşmanı Virüsler
- Rulmanların Kodlandırılması
- Aydınlatma Düzeyi Tablosu
- Tel Halat Çapı Hesabı
- Halat Tamburu Çapı Hesabı
- Kumpaslar ve Kumpas Kullanımı
- Çift Kirişli Vinçler ile Tek Kirişli Vinçlerin Kar...
- Kaldırma Ünitelerinde Temel Tasarım Prensipleri
- Kurşun Kalem Nasıl Yapılır
- Periskop Nasıl Yapılır
-
▼
Ocak
(155)
Popüler Yayınlar
-
Milden mile mekanik güç aktarmak , kayış, zincir, dişli, kaplin, kavrama yada mafsal-kol mekanizmaları ile yapılabilir. Her bir yöntemin ken...
-
Bir milin yüzeyi üzerinde kayarak dönmesini sağlayan elemanlara kaymalı yatak denir. Kaymalı yatakta birinci amaç mil ile yatak arasında kal...
-
Burkulma probleminde amaç, doğru eksenli denge konumuna sahip bir kolonun eksenel basma yükü altında, eğri eksenli başka bir denge konumu ol...
Etiketler
- 1m3 harç (2)
- ASME (1)
- ASTM (1)
- Akışkanların Fiziksel Özellikleri (1)
- Alaşım Elementlerinin Çelik Özelliklerine Etkileri (1)
- Ali Kuşçu (1)
- Aydınlatma Hesabında Kullanılan Tablolar (1)
- Bilim (12)
- Bilimadamları (10)
- C (1)
- CE işareti (1)
- CEN (1)
- CENELEC (1)
- DC motor (1)
- DIN (2)
- Düzlemsel Geometrik Şekiller (1)
- Elektrik (23)
- Elektronik (4)
- Fe (1)
- Fe-C (2)
- Fe-C diyagramı (2)
- FormulaWheelElectronics (1)
- Gemi (8)
- Gemi İnşaatında Kullanılan Profiller İçin Muadil Tabloları (1)
- Genel (7)
- Görsel (22)
- IEC (1)
- IEEE (1)
- ISO (1)
- Isıtma-Soğutma-İklimlendirme (9)
- Karbon Çelikleri (1)
- Kesitlerin Atalet ve Mukavemet Momentleri (1)
- Kesitlerin Burulma Atalet ve Mukavemet Momentleri (1)
- Kesitlerin Eğilme Atalet ve Mukavemet Momentleri (1)
- Kirişlerde Mukavemet-Gerilme-Moment Diyagramları (1)
- Maket (7)
- Maketçilik (9)
- Makine (73)
- Malzeme (18)
- Matematik (4)
- Mimarlık (18)
- Mühendislik (169)
- NFPA (1)
- Nano Teknoloji (1)
- Nasıl Yapılır (1)
- Nasıl Çalışır (14)
- Program (4)
- SAE (2)
- Ses Kartı (1)
- T kaynağı hesabı (1)
- TSE (1)
- Tesisat Sembolleri (1)
- Trigonometri Tablosu (1)
- Türk bilimadamı (1)
- Uluslararası Kağıt Ölçüleri (1)
- air-conditioning (2)
- akma mukavemeti (1)
- akım taşıma kapasitesi (1)
- alan merkezi (1)
- alaşım elementlerinin çeliğe etkisi (2)
- alfred b. nobel (1)
- alkol (1)
- alçak gerilim (1)
- alın kaynağı hesabı (1)
- ampul nasıl çalışır (1)
- ampulün icadı (1)
- anakart (5)
- anakart bileşenleri (1)
- anakart değiştirme (1)
- anakart parçaları (1)
- anakart sürücüleri (1)
- anakart teknolojisi (1)
- anakart yazılımları (1)
- anakartların bilinmeyen yönleri (1)
- ankart sökme (1)
- ankastre kiriş (2)
- antivirüs (1)
- antivirüs programları (1)
- araba motoru (1)
- aralıklara bölme (1)
- arıza bulma (1)
- astronomi (1)
- atalet momenti (1)
- autocad kısayolları (1)
- aydınlatma (5)
- aydınlatma denklemleri (1)
- aydınlatma düzeyleri (1)
- aydınlatma hakkında (1)
- aydınlatma hesabı (2)
- aydınlatma hesabı tabloları (1)
- aydınlık düzeyi (1)
- azotlu termometre (1)
- ağırlık (1)
- baba hesabı (1)
- bakteriyolog (1)
- balanslı salmastra (1)
- banyo düzeni (2)
- banyo kullanım alanları (1)
- banyo standartları (1)
- barometre (2)
- barometre ile ölçüm (1)
- barometre nedir (1)
- barometrenin icadı (1)
- basit elektrik motoru (1)
- basit kiriş (1)
- basma bölgesi (1)
- basma deneyi (1)
- bathroom design (2)
- bedroom design (1)
- bellek türleri (1)
- benzin (1)
- beton (3)
- beton dozu (1)
- beton sınıfları (1)
- betonarme yapı (1)
- betonarme yapı maliyeti (2)
- betonarme yapılar (1)
- beyaz metal yatak (1)
- bilgisayar (12)
- bilgisayar anakartı (1)
- bilgisayar işlemcisi (1)
- bilgisayarda bellek (1)
- bios güncelleme (1)
- bios nedir (1)
- bisiklet donanımları (1)
- bisiklet nasıl çalışır (1)
- biyolojik saat (1)
- bjt (1)
- bmp (1)
- bollard (1)
- bollard force (1)
- boru (7)
- boru haddeleme (1)
- boru kalınlıkları (2)
- boru standart ölçüleri (2)
- boru standartları (2)
- boru ölçüleri (1)
- boru üretim aşamaları (1)
- boru üretimi (1)
- bronz yatak (1)
- buharlı makine (1)
- burkulma (1)
- burulma mukavemet momenti (1)
- bölme (1)
- calculation of tensile (1)
- cami maketi (1)
- civalı barometre (1)
- civalı termometre (1)
- civata (1)
- civata numunesi (1)
- civata çekme deneyi (1)
- civatalı bağlantı (1)
- civatalı birleştirmede tşınabilecek yük (1)
- civatalı lama bağlantısı (1)
- class of concretes (1)
- columns (1)
- concretes (1)
- cooling system (1)
- cooling systems (1)
- cos (1)
- cot (1)
- cpu (1)
- cpu nedir (1)
- crane (3)
- crane beam loading control (2)
- crane load calculation (2)
- dağıtım transformatörleri (1)
- dc devre formülleri (1)
- dc devresi (1)
- ddram (1)
- deflection of beams (15)
- demir (2)
- demir karbon (2)
- demir karbon diyagramı (2)
- demir karbon diyagramı detayları (1)
- denizaltı (1)
- denizaltı nasıl dalar (1)
- denizaltı sarnıçları (1)
- denizde can güvenliği (1)
- design of crane (4)
- destroyer (1)
- diferansiyel (1)
- dijital fotograf makinesi (1)
- dikiş makinesi nasıl çalışır (1)
- dinamik dalış (1)
- dinamit (1)
- dining room design (1)
- dirsek (1)
- dirsek et kalınlıkları (1)
- diyot (1)
- dişli (7)
- dişli hesapları (2)
- dişli toleransları (1)
- dişli çark (8)
- dişli çark çizimi (1)
- dişli çarklar (3)
- dişliler (3)
- dkd (1)
- dolma kalem (1)
- dolu demir çekme testi (1)
- donanım (9)
- dosya uzantıları (1)
- döşeme (1)
- döşeme yükleri (1)
- düz dişli çark (2)
- düşük güçlü jeneratör (1)
- edison (1)
- edisonun hayatı (1)
- einstein (1)
- einsteinin bilinmeyenleri (1)
- einsteinin hayatı (1)
- eksenel kaymalı yatak (1)
- eksenel rulman (1)
- eksenel yük (1)
- elbow thickness tolerance (1)
- electrical (1)
- electronic board failure (1)
- elektrik formülleri (1)
- elektrik hakkında (2)
- elektrik kabloları (2)
- elektrik makineleri (1)
- elektrik motor sembolleri (1)
- elektrik motorları (1)
- elektrik motoru (1)
- elektrik motoru yapımı (1)
- elektrikli ev aletleri (2)
- elektronik kartlar (1)
- elips çizimi (1)
- enerji (3)
- enerji tasarruf yöntemleri (1)
- enerji tasarrufu (1)
- english for technical students (1)
- epoksi (1)
- epoksi nedir (1)
- epoksi uygulama yerleri (1)
- equivalent of profiles (1)
- equivalent standats of pipes (1)
- evde jeneratör yapımı (1)
- evolvent dişli (1)
- excel (1)
- excel kısayolarıl (1)
- eğilme momenti (2)
- eğilmeye zorlanan kaynak (1)
- fag rulman (1)
- farabi (1)
- felsefeci (1)
- fem (1)
- fem grupları (1)
- fem normu (1)
- fiber optik kablo (1)
- firavun piramitleri (1)
- fiziksel sabitler (1)
- fizikçi (2)
- floresan (1)
- floresan lamba (1)
- fluent (1)
- fotograf makinası (1)
- fotopil (1)
- fotovoltaik hücre (1)
- fotoğraf makinesi (1)
- freze (1)
- freze makine zamanı (1)
- frezeleme (1)
- fırkateyn (1)
- fırkateyn maketi (1)
- galilei (1)
- galileo galilei (1)
- galvaniz (1)
- galvaniz uygulama (1)
- galvanizli malzemeler (2)
- gaz yağı (1)
- gemi bağlama babası (1)
- gemi inşa (1)
- gemi inşaatı (1)
- gemi inşaatında kaynak (1)
- gemi maketi (4)
- gemi maketi planı (2)
- gemi planı (2)
- genişletilmiş metal (1)
- genleşme hacmi (1)
- genleşme tankı (1)
- genleşme tankı hesabı (1)
- geometri (1)
- geometric drawings (2)
- geometric shapes (2)
- geometrik şekillerin özellikleri (1)
- geometril şekiller (1)
- gerilim (3)
- gerilim düşümü hesabı (1)
- gerilme (2)
- gerilme uzama diyagramı (1)
- güneş aksamı (1)
- güneş enerjisi (2)
- güneş otomobili (1)
- güneş paneli (2)
- güneş pili (2)
- güverte kreni (1)
- güç (1)
- güç elemanları (1)
- hacim (1)
- hacim hesabı (1)
- hadde (1)
- halat makarası (1)
- halat mukavemeti (1)
- halat tambur çapı (1)
- halat tamburu (1)
- halat çapı (1)
- harç malzemesi (1)
- havai hat şebekesi (1)
- havalandırma (2)
- hayat (1)
- heating systems (2)
- helikopter (1)
- helikopter nasıl çalışır (1)
- helisel dişli hesapları (1)
- helisel dişli çark (2)
- hidrofor hesabı (1)
- hidrofor kapasite hesabı (2)
- hidroforlarda genleşme hacmi (1)
- hiperbol çizimi (1)
- hms glowworm (1)
- home design (7)
- hoparlör nasıl çalışır (1)
- hız değiştirici (1)
- iklimlendirme (6)
- iklimlendirme sistemleri (2)
- ilginç tasarımlar (1)
- imalat çeliği (1)
- imo (1)
- ingilizce teknik sözlük (1)
- inkjet yazıcı nasıl çalışır (1)
- insan vücudu (1)
- international paper sizes (1)
- inşaat (4)
- inşaat imalatında adam saat (1)
- inşaat maliyeti (2)
- isaac newton (1)
- islam felsefecisi (1)
- ispirtolu termometre (1)
- iç mekanlarda merdivenler (1)
- iç mimari (5)
- işlemci (1)
- james watt (1)
- jeneratör nasıl yapılır (1)
- jeneratör yapımı (1)
- kademeli hız değiştirici (1)
- kaldırma ünite tasarımı (1)
- kaldırma üniteleri (1)
- kalem (3)
- kalem nasıl yapılır (1)
- kaliteli ürün (1)
- kamyon vinç (3)
- kaplin (1)
- kaplin nedir (1)
- kaplin seçimi (1)
- kaplinler (1)
- karbon (1)
- karikatür (2)
- kasnak (1)
- kasnaklar (1)
- kavrama açısıi kavrama oranı (1)
- kayma gerilmesi (1)
- kaymalı yatak (1)
- kaymalı yataklar (1)
- kaynak (4)
- kaynak dikiş kalınlığı (1)
- kaynak dikiş mukavemet hesabı (2)
- kaynak dikiş uzunluğu (1)
- kaynak dikişi boyutları (1)
- kaynak formülleri (3)
- kaynak gerilmeleri (3)
- kaynak hesabı (1)
- kaynak mukavemeti (3)
- kaynak uygulamaları (2)
- kaynak zorlanmaları (1)
- kaynaklı bağlantının maliyeti (1)
- kaynaklı birleştirme maliyeti (1)
- kayış (1)
- kayış kasnak (1)
- kayışlar (1)
- kağıdın icadı (1)
- kağıt (3)
- kağıt maket (2)
- kağıt nasıl yapılır (1)
- kağıt ölçüleri (1)
- kesik koni hacmi (1)
- kesit (1)
- kesit modülü (1)
- kesitlerin atalet momenti (1)
- kimyager (1)
- kiriş (3)
- kiriş kesiti belirleme (1)
- kiriş sehim hesabı (13)
- kirişler (2)
- kirişlerde deformasyon (9)
- kirişlerde sehim hesabı (2)
- kirişlerin yaklaşık boyutlandırılması (1)
- kirişlerin yaklaşık boyutlansırılması (1)
- kitchen design (1)
- klima (1)
- klima parçaları (1)
- kolon (2)
- kolon hesabı (2)
- kolon tasarımı (2)
- kolon yükleri (1)
- kolonlar (1)
- kolonlarda burkulma (1)
- kolonlarda gerilme (1)
- kolonlarda kritik yük (1)
- kolonlarda kritik yük hesabı (1)
- kolonların burkulması (2)
- kolonların yaklaşık boyutlandırılması (1)
- kompanzasyon (1)
- kompanzasyon neden gereklidir (1)
- kompanzasyon nedir (1)
- kompanzasyon panosu (1)
- kompanzasyon ölçümü (1)
- koni (1)
- konik dişli çark (1)
- konik makaralı rulman (1)
- kontrol (1)
- kontrol kalemi (1)
- kontrol kalemi nasıl çalışır (1)
- konut (1)
- konut havalandırma tasarımı (1)
- konut ısıtma (2)
- konutlarda ısı hesabı (1)
- kopma mukavemeti (1)
- korsan gemisi (1)
- korsan gemisi maketi (1)
- kramayer dişli çarklar (2)
- kren (2)
- kren mukavemet hesabı (1)
- kren yük kolu (1)
- krenler (1)
- krenlere etkiyen kuvvetler (1)
- kritik yük hesabı (1)
- kritik yük hesaplama (1)
- kuduz (1)
- kuduz aşısı (1)
- kumpas (1)
- kumpas ile ölçüm (1)
- kumpas kullanımı (1)
- kurşun kalem (1)
- kuvvet (1)
- köprü vinç tasarımı (1)
- köprülü vinç tasarımı (1)
- köprülü vinçler (2)
- köşe kaynağı (1)
- köşe kaynağı hesabı (1)
- köşe kaynağı mukavemeti (1)
- küre hacmi (1)
- ladders (1)
- lamba (2)
- laplama (1)
- lighting calculation (1)
- liquids (1)
- loading beam (5)
- lois pasteur (1)
- lokomotif (1)
- lokomotifi kim icad etti (1)
- lokomotifin icadı (1)
- lüx (1)
- makara hesabı (1)
- maket cami (1)
- maket gemi (3)
- makine elemanları (1)
- makine yağı (1)
- malzemelerin yoğunlukları (1)
- manyetik motor (1)
- matematikçi (1)
- matkapla delme (1)
- matkapla delme zaman hesabı (1)
- mekanik enerji (1)
- mekanik salmastra (1)
- merdiven (1)
- merdiven uygulamaları (1)
- merkezi ısıtma (1)
- metal (1)
- microsoft word (1)
- mikrometre (1)
- mikrometre ile ölçüm (1)
- mikrometre kullanımı (1)
- mil (1)
- miller (1)
- mimari (5)
- mimari tasarımlar (6)
- mimari yapıtların özellikleri (1)
- mimari ürünler (1)
- mimarlık sanatı (1)
- minyatür motor imalatı (1)
- model gemi planı (2)
- model ship (4)
- model ship plans (3)
- model tekne (1)
- model tekne planları (2)
- modern fizik kurucusu (1)
- moment of inertia (3)
- motor (1)
- motor imalatı (1)
- motor manifacture (1)
- motor nasıl yapılır (1)
- mpg (1)
- ms office excel kısayolları (1)
- muadil (1)
- muadil tabloları (1)
- mukavemet (21)
- mukavemet modülü (1)
- mukavemet momenti (3)
- multimetre (1)
- mutfak düzenlemesi (1)
- mutfak standartları (1)
- mıknatıs motor (1)
- mısır piramitleri (1)
- newton (1)
- newton kimdir (1)
- nihayetsiz dişli çark (1)
- nobel (1)
- nobel ödülleri (1)
- omuzlu rulman (1)
- orca (1)
- orca sail boat (1)
- osiloskop (1)
- otomobil (2)
- otomobil kliması (1)
- paper sizes (1)
- parabol çizimi (1)
- parçaların eşit bölünmesi (1)
- pasteur (1)
- pastörize (1)
- pdf (1)
- pergel vinç (1)
- pergel vinç hesap (1)
- pergel vinç konstrüksiyon (1)
- pergel vinç tasarım (1)
- periskop (1)
- periskop nasıl yapılır (1)
- periskop nedir (1)
- petrol (1)
- physical properties (1)
- pil (2)
- pili kim icad etti (1)
- pilin icadı (1)
- pipe (5)
- pipe chemical composition (1)
- pipe prodution proses (1)
- pipe size (3)
- pipe standarts (3)
- pipe thickness (2)
- piramit hacmi (1)
- piramitler (1)
- planya (1)
- planyalama süresi hesabı (1)
- pompa (1)
- portal crane design (1)
- portal vinç (1)
- portal vinç tasarımı (1)
- power (1)
- profil (2)
- profil muadilleri (1)
- profiller (1)
- program uzantıları (1)
- properties of liquids (1)
- quality (1)
- radyal (1)
- radyal rulman (1)
- radyal ve eksenel rulman (1)
- radyal yük (2)
- radyal yük taşıyan rulmanlar (1)
- radyatör (1)
- radyatör hesabı (1)
- radyatör seçimi (1)
- radyatörler (1)
- radyo (1)
- radyonun icadı (1)
- ram (1)
- rar (1)
- redüksiyon (1)
- robotik (1)
- rulman (6)
- rulman delik çapı nasıl bulunur (1)
- rulman kodları (1)
- rulman parçaları (1)
- rulman yatakları (1)
- rulman ömrü (1)
- rulman ömür hesabı (1)
- rulmanlar (1)
- rulmanlarda ömür hesabı (1)
- rulmanların kodlandırılması (1)
- römorkör (1)
- rüzgar (1)
- rüzgar türbini (1)
- sac (1)
- sac numunesi (1)
- sac test numunesi (1)
- sac çekme testi numunesi (1)
- salmastra (1)
- salmastra montajı (1)
- saplama numunesi (1)
- saplama çekme deneyi (1)
- savaş gemisi (1)
- savaş gemisi maketi (1)
- scr (1)
- sdram (1)
- section modulus (3)
- sehim (1)
- sehim hesabı (6)
- serbest cisim diyagramı (1)
- ses kartının yapısı (1)
- ship bollard (1)
- ship deck crane (1)
- signs of tolerances (1)
- sin (1)
- slope of beams (16)
- solas (1)
- solas kuralları (1)
- solas protokolleri (1)
- solas türkçe (1)
- sonsuz dişli çrk (1)
- soğutma (3)
- soğutma makineleri (1)
- soğutma sistemleri (2)
- spiral çizimi (1)
- stairs (1)
- standartlar (1)
- statik dalış (1)
- steel (1)
- steel pipes (2)
- steel properties (3)
- steps (1)
- sultan ahmet camii (1)
- sultan ahmet camii maketi (1)
- surface tolerances (1)
- sürat (1)
- sıcak daldırma galvaniz (1)
- sıfır (1)
- sıfır rakamı (1)
- sıfır sayısı (1)
- tablo (2)
- tablolar (3)
- talaşlı imalat (3)
- tan (1)
- tank hesabı (1)
- taşlama (2)
- taşlama süresi hesabı (1)
- taşıyıcı sistemler (1)
- tek kirişli gezer köprü vinç (1)
- tek kirişli vinç (1)
- tekne (1)
- tekne planı (2)
- teknik terimler (1)
- teknoloji (1)
- tel halat (1)
- tel halat çapı hesabı (1)
- telefon (2)
- telefon icadı (1)
- telefon nasıl çalışır (1)
- telefonlar (1)
- telefonlar nasıl çalışır (1)
- telefonu kim icad etti (1)
- telefonun icadı (1)
- tensile (1)
- termometre (1)
- termometre nedir (1)
- termometre çeşitleri (1)
- tesisatlarda kullanılan semboller (1)
- tolerans (1)
- toricelli (1)
- torna (1)
- tornalama zamanı hesabı (1)
- torsion (1)
- torsion atalet ve mukavemet momenti (1)
- transformatör (1)
- transport (1)
- transport sistemleri (1)
- transport sistemlerine etkiyen kuvvetler (1)
- tren (1)
- trenin icadı (1)
- trigonometri (1)
- trigonometrik tablo (1)
- tug boat annie (1)
- tug boat model plan (1)
- tükenmez kalem (1)
- tükenmez kalem nasıl yapılır (1)
- tükenmez kalem nasıl çalışır (1)
- türkçe solas (1)
- uluslararası standart kuruluşları (1)
- uzamai diyagram (1)
- v kayış (1)
- v12 motor (1)
- v6 motor (1)
- v8 motor (1)
- varyatör (1)
- varyatör kayışları (1)
- ventilation (2)
- verniye bölüntüsü (1)
- vida diş açılımı (1)
- vidalı mil (1)
- vidalı miller (1)
- vinç (10)
- vinç maketi (3)
- vinç tasarımı (6)
- vinçler (1)
- vinçler için fem grupları (1)
- vinçlere etkiyen kuvvetler (1)
- virüs (1)
- virüs çeşitleri (1)
- virüslerden korunma (1)
- volt (1)
- volta (1)
- volta pili (1)
- voltage (1)
- voltaj (1)
- watt (1)
- word (1)
- word kısayolları (1)
- xls (1)
- yakıtlar (1)
- yakıtların karşılaştırılması (1)
- yakıtların ısıl değerleri (1)
- yarı iletken güç elemanları (1)
- yatak konstrüksiyonu (1)
- yatak malzemeleri (1)
- yatak odası (1)
- yataklamalar (2)
- yataklar (1)
- yazıcı (1)
- yaşam alanı (1)
- yelken (1)
- yelken maketi (1)
- yelkenli gemi (1)
- yelkenli gemi maketi (1)
- yelkenli maketi (1)
- yemek odası standartları (1)
- yeni anakart takma (1)
- yerçekimi kanunu (1)
- yuvarlak demir çekme deneyi (1)
- yuvarlak çekme numunesi (1)
- yük kaldırma (2)
- yük kolu mukavemet (1)
- yüklü kirişler (4)
- yüksek gerilim (1)
- yüzey işleme (1)
- yüzey işleme işaretleri (1)
- zaman kayışları (1)
- zincir (1)
- zincir dişliler (2)
- zincirler (1)
- zip (1)
- zımparalama (1)
- Çelik Boru Standart Ölçü Tablosu (1)
- Çelikler İçin Sertlik Dönüşüm Tablosu (1)
- Ölçü Değişim Tabloları (1)
- çekme bölgesi (1)
- çekme deneyi (4)
- çekme testi (4)
- çekmeye zorlanan kaynak (1)
- çelik (4)
- çelik boru (1)
- çelik boru malzeme analizi (1)
- çelik borular (1)
- çelik halat (1)
- çelik halat makarası (1)
- çelik halat mukavemet hesabı (1)
- çelik halat mukavemeti (1)
- çelik muadil tablosu (2)
- çelik sertlik tablosu (1)
- çelik standartları (1)
- çelik çekme boru standartları (1)
- çelik çekme borular (1)
- çift kirişli gezer köprülü vinç (1)
- çift kirişli vinç (1)
- çimento (1)
- çimento çeşitleri (1)
- çokgen çizimi (1)
- ölçme tekniği (1)
- ölçü değişim tablosu (1)
- örnek aydınlatma hesabı (1)
- örnek hesaplamalar (1)
- ülkelerin kullandığı gerilimler (1)
- İcatlar (7)
- İmalat Çelik Türleri Muadil Tablosu (1)
- ısı (1)
- ısı hesabı (1)
- ısı pompası (1)
- ısıl değerler (1)
- ısıtma makineleri (2)
- ısıtma sistemleri (2)
- ızgara (1)
- ışık (2)
- ışık rengi (1)
- ışık şiddeti (1)
- ışıklandırma (1)
- ışıksal verim (1)
- ışınım (1)
- şanzıman (1)