Lokomotifi ilk düşünen, daha doğrusu ilk gerçekleştiren Trevithick oldu. 1801'de inşa ettiği ve kendinden öncekilerden daha başarılı bir sonuç alamadığı buharlı arabası hatırlardadır. Bu başarısızlık buharlı lokomotifin mucitini sarstı; sabırsız, ama hünerli bir kişi olduğundan başka şeyler üzerinde çalışmaya başladı. Ancak, emeklerinin büsbütün boşa gitmesini de istemediğinden, bir süre sonra makinesinin ray üzerinde giden arabaya bağlanmasını madencilere teklif etti.
Hedley'in lokomotifinin Wylam'da, Blenkinsop'unki Middleton'da başarıyla işleyince yeni yük taşıma aracı dikkati çekmeye başladı. Makineyi görmek için koşanlardan çoğu mühendis ve teknisyenlerdi Bunlardan biri de Killing-worth taşkömürü ocaklarında teknisyen olan Stephenson idi.
İcadını yalnız Merthyr-Tydvil Firması kabul etti (1804), fakat bu büyük bir yarar sağlamadı. Araç, beygirin yerini tutmasına tutuyordu ama, ne ondan daha hızlı gidebiliyor, ne de güven verebiliyordu. Perdahlı bir yüzey üzerinde tekerlekli araçla taşıma, ancak hafif yükler için mümkündü. Çünkü belli bir ağırlık aşılınca, kayma yapıyordu. Mühendisler bu sakıncayı giderici çareler aramaya koyuldular. Bu yoğun çalışmalar, kömürün buharlı araçla taşınması işinin gerçek bir ihtiyaç halini aldığını ispatlamaktadır.
Trevithick ve Vivian, artık rahatça lokomotif diyebileceğimiz bu makinenin tekerleklerine çıkıntılar işlemeyi önerdiler. 1811'de John Blenkinsop (1783-1831), ray ve tekerlekleri bir dişli bindirmelik şeklinde imal etmenin gerektiğini ileri sürdü. 1812'de William Chapman (1749-1832), lokomotifi bir yana koyup yol boyunca sabit makineler kurmak, böylece yükü kablolarla ve bu makineler aracılığıyla çekmek gerektiği fikrini ortaya attı. 1813'te Brunton daha da saçma bir fikri, tekerleği bir yana atıp lokomotife atınki gibi ayaklar takılması gerektiğini savunmaya koyuldu. İşin garibi bunları dinleyenler hatta taraftar olanlar da çıktı.
Sonunda havadan sözler etmektense rayda kayma işinin ne olduğunu anlamak için deneyler yapmayı düşünen biri ortaya çıktı: Bu Wylam maden ocaklarında mühendis olan William Hedley idi. Lokomotife belli bir ağırlık verildiğinde tekerleğin raya yapıştığını ve kayma yapmadığını gözlemledi. Bunun üzerine Hedley, bütün ağırlığın yük çekmeye harcanması için çift dingilli bir lokomotif inşa ederek, bu aracın ağır yük taşımaya elverişli olduğunu ispatladı.
Wylam'da 9 Haziran 1781'de doğan George Stephenson'un çocukluğu yoksulluk içinde geçmişti, önce çobanlık yapmış yedi ile on bir yaşları arasında, tarım işçisi olmuştu. Bir süre sonra da babasının çalıştığı maden ocağına kazancı olarak girdi. Görevi, başka birkaç işçiyle birlikte ocağa kömür atmaktan başka bir şey değildi. Buharlı makineye karşı büyük ilgi duymuş ve işleyişini incelemişti. Bu arada aracın değerini takdir etmekle kalmayıp kusurlarını bulmuş, bunları gidermenin çarelerini araştırmaya koyulmuştu, işte çalışmaları bu safhaya vardığında bu konuyla ilgili bilgisinin çok yetersiz olduğunu anladı.
Sıfırdan başlaması ve çok şey öğrenmesi gerektiğini itiraf etmek cahil kişilerde büyük bir zekâ belirtisidir. Bu tekniğin temeli olan bilimi iyice incelemeden ve sindirmeden en o ıfoV Kir teknik aelisme yöntemi ya da bir yenilik ileri sürmenin doğru olmayacağını düşünmesi mucit için takdire değer bir davranıştır.
Stephenson 18 yaşında okuma "yazma öğrenmeye koyuldu. Sonra da gece kurslarına yazılarak matematik, fizik ve mekanik öğrenmeye başladı. Böylece kendi kendini yetiştiren mucitlerin en önemlilerinden birisi oldu. Halk diliyle yazılmış birkaç bilim kitabı okuyup bir konu hakkında az çok bilgi edindiler mi bilgiçlik taslayan insanlara günümüzde de rastlarız.
Stephenson da bu kuralın dışında kalmadı, ama çok zeki bir insan olduğundan Newton mekaniğini yıkmaya varan tasarıları hakkında hayallere kapılmadan önce, yıkmayı kurduğu mekaniği köklü bir şekilde bilmesi gerektiğini anladı. Hemen oğlunun okul kitaplarına sarıldı. Onu, kendisi gibi cahil kalmaması için koleje göndermişti. Kendisi de onun aracılığıyla kolej derslerini izlemeye koyuldu. Newcastle'daki Felsefe ve Edebiyat Derneğinin seminerlerine de katılıyordu. 1820'den başlayarak Edinburg Üniversitesine giden oğlunun teşvikiyle de onunla birlikte üniversitenin kurslarını izlemeye koyuldu.
Bilimsel eğitimi, teknik yeteneklerinin düzeyine yükseldikçe mucit dehası meydana çıkmakta ve şeflerinin dikkatini çekmekteydi. O kadar ki, 1814'te Hedley'in makinesiyle ilgilenip bir benzerini Killingworth'da imal etmeyi önerdiğinde, madende artık bir işçiden çok bir mühendis olarak çalışmaktaydı. Stephenson ilk lokomotifini aynı yıl imal etti. Bu, 4 tekerleğin üzerinde monte edilmiş yatay duran bir silindirdi, iki yanında, bir manivela aracılığıyla tekerlekleri çeviren pistonların işleticisi iki ufak silindir daha bulunmaktaydı.
1816'da Stephenson bu prototipi geliştirdi. Tekerleklerin uyumlu gidişini sağlamak için bunları, birleştirici bir devrim koluna bağladı ve ocağın çekimini artırmak için silindirden çıkan buharın bir bacayla dışarıya atılmasını sağladı. 1817'de yeni bir model sundu. Bunda kazan, bir basmatulumba aracılığıyla sürekli olarak su almaktaydı. 70 ton yükle dolu vagonları 8-10 km. hızla götüren bu son lokomotif Killing-worth demiryolunda on yıl hizmet gördü. Bu başarı Stephenson'un madenden ayrılıp bir lokomotif fabrikası kurmasına yetecek kadar büyüktü ve mucit 1822'de Newcastle'da fabrika açtı.
İlk önemli siparişini 1825'te aldı: Newcastle'ın güneyinde, birbirinden 39 km. uzakta bulunan Stockton-Darlington şehirleri arasındaki demiryolu için üç lokomotif... Hat büyük bir törenle açıldı. 90 ton yük alıp saatte 20 km. hızla gidecek olan lokomotife 'resmi zevatı' ve müzikçileri taşıması için bir de vagon bağlandı. İlk yolcu treniydi bu.
Alıntıdır.
Home » İcatlar, lokomotif, lokomotifi kim icad etti, lokomotifin icadı, tren, trenin icadı »
Lokomotif
Lokomotif
İzleyiciler
Blog Arşivi
-
▼
2015
(183)
-
▼
Ocak
(155)
- Piramitler
- İnkjet Yazıcı Nasıl Çalışır?
- Bisiklet Nasıl Çalışır
- Hoparlör Nasıl Çalışır
- Helikopter Nasıl Çalışır
- Otomobil Sürati Nasıl Hesaplanır
- Kiriş Sehim Hesabı - VIII
- Kiriş Sehim Hesabı - VII
- Kiriş Sehim Hesabı - VI
- Kiriş Sehim Hesabı - V
- Planyalamada İşlem Süresinin Hesabı
- Taşlamada İşlem Zamanının Hesabı
- Matkapla Delme Zamanının hesaplanması
- Tornalama İşleminde Makine Zamanı Hesabı
- Freze İşleminde Makine Zamanının Hesaplanması
- Kiriş sehim Hesabı - IV
- Kiriş Sehim Hesabı - III
- Kiriş Sehim Hesabı - II
- Kiriş Sehim Hesabı - I
- Dikiş Makinesi Nasıl Çalışır
- Floresan Lamba Nasıl Çalışır
- Elektrik Bilgisi Formül dairesi
- Güneş Enerjili Şarj Cihazı Yapımı
- Rüzgar Türbini Nasıl Çalışır?
- Isı Pompası Nasıl Çalışır?
- "ORCA" Balıkçı Teknesi Modeli
- Boru Standartları Eşdeğer Tablosu
- Çelik Çekme Boru Standartları
- Çelik Borularda Malzeme Analizi
- Dirseklerde Kalınlık Toleransları
- KOMPANZASYON PANOSU TEKNİK BİLGİLER (Dahili – Harici)
- Yüklü Kiriş Kesiti Belirleme
- Civatalı Birleştirmede Taşınabilecek Yük
- Pratik hesaplamaya esas olmak üzere yığma ve karka...
- Yelkenli Gemi Maketi
- Boru Üretim Prosesi
- Kren Yük Kolu Mukavemet Kontrolleri
- Kirişlerde Sehim Hesabı
- Kalın Kolonlarda Gerilme Hesabı
- Yüzey İşleme İşaretleri
- Alçak Gerilim Havai Hat Şebekesi Gerilim Düşümü He...
- Portal Vinçlerde Temel Tasarım Prensipleri
- Aydınlatma Hesabında Kullanılan Tablolar
- Düzlemsel Geometrik Şekillerin Özellikleri
- Kesitlerin Atalet ve Mukavemet Momentleri
- Alaşım Elementlerinin Çeliğin Yapısına Etkisi
- Çelik Tel Halat Mukavemeti Hesabı
- Kaynaklı Bağlantının Maliyeti
- Gemi İnşaatında Kullanılan Profiller İçin Muadil T...
- Kesitlerin Burulma Atalet ve Mukavemet Momentleri
- Kesitlerin Eğilme Atalet ve Mukavemet Momentleri
- Pergel Vinç Çelik Konstrüksiyon Hesap Esasları
- Çift Kirişli Gezer Köprü Vinçlerinde Temel Tasarım...
- Kirişlerde Yükleme ve Serbest Cisim Diyagramları
- Kağıt Nasıl Yapılır?
- Einstein
- Çelik Sac Profil vs. Ağırlık
- Toricelli
- James Watt
- Nano Teknoloji Nedir?
- Newton
- Elektrikli Ev Aletlerinde Enerji Tasarrufu Yöntemleri
- Aydınlatma Hakkında Pratik Bilgiler
- Sıfır Sayısı
- Denizaltı Nasıl Dalar?
- Nobel
- Pasteur
- Farabi
- Galilei
- Lokomotif
- Mimarlık Sanatı
- Ali Kuşçu
- Telefon
- Edison
- Elektrik Nedir?
- Termometre
- Barometre
- Epoksi Nedir?
- Sıcak Daldırma Galvaniz
- Kaplin Nedir?
- Pil
- Anakartlar
- Anakartlar ve Bilimediğimiz Yönleri
- Anakart Teknolojileri ve Anakart Bileşenleri
- Anakart Sürücüleri ve Yazılımlar
- Anakartı Yenileme
- Bİlgisayarda Bellek Türleri
- Bios Nedir?
- İşlemci (cpu)
- Ses Kartı
- Bilgisayar Programlarının Düşmanı Virüsler
- Rulmanların Kodlandırılması
- Aydınlatma Düzeyi Tablosu
- Tel Halat Çapı Hesabı
- Halat Tamburu Çapı Hesabı
- Kumpaslar ve Kumpas Kullanımı
- Çift Kirişli Vinçler ile Tek Kirişli Vinçlerin Kar...
- Kaldırma Ünitelerinde Temel Tasarım Prensipleri
- Kurşun Kalem Nasıl Yapılır
- Periskop Nasıl Yapılır
-
▼
Ocak
(155)
Popüler Yayınlar
-
Milden mile mekanik güç aktarmak , kayış, zincir, dişli, kaplin, kavrama yada mafsal-kol mekanizmaları ile yapılabilir. Her bir yöntemin ken...
-
Bir milin yüzeyi üzerinde kayarak dönmesini sağlayan elemanlara kaymalı yatak denir. Kaymalı yatakta birinci amaç mil ile yatak arasında kal...
-
Burkulma probleminde amaç, doğru eksenli denge konumuna sahip bir kolonun eksenel basma yükü altında, eğri eksenli başka bir denge konumu ol...
Etiketler
- 1m3 harç (2)
- ASME (1)
- ASTM (1)
- Akışkanların Fiziksel Özellikleri (1)
- Alaşım Elementlerinin Çelik Özelliklerine Etkileri (1)
- Ali Kuşçu (1)
- Aydınlatma Hesabında Kullanılan Tablolar (1)
- Bilim (12)
- Bilimadamları (10)
- C (1)
- CE işareti (1)
- CEN (1)
- CENELEC (1)
- DC motor (1)
- DIN (2)
- Düzlemsel Geometrik Şekiller (1)
- Elektrik (23)
- Elektronik (4)
- Fe (1)
- Fe-C (2)
- Fe-C diyagramı (2)
- FormulaWheelElectronics (1)
- Gemi (8)
- Gemi İnşaatında Kullanılan Profiller İçin Muadil Tabloları (1)
- Genel (7)
- Görsel (22)
- IEC (1)
- IEEE (1)
- ISO (1)
- Isıtma-Soğutma-İklimlendirme (9)
- Karbon Çelikleri (1)
- Kesitlerin Atalet ve Mukavemet Momentleri (1)
- Kesitlerin Burulma Atalet ve Mukavemet Momentleri (1)
- Kesitlerin Eğilme Atalet ve Mukavemet Momentleri (1)
- Kirişlerde Mukavemet-Gerilme-Moment Diyagramları (1)
- Maket (7)
- Maketçilik (9)
- Makine (73)
- Malzeme (18)
- Matematik (4)
- Mimarlık (18)
- Mühendislik (169)
- NFPA (1)
- Nano Teknoloji (1)
- Nasıl Yapılır (1)
- Nasıl Çalışır (14)
- Program (4)
- SAE (2)
- Ses Kartı (1)
- T kaynağı hesabı (1)
- TSE (1)
- Tesisat Sembolleri (1)
- Trigonometri Tablosu (1)
- Türk bilimadamı (1)
- Uluslararası Kağıt Ölçüleri (1)
- air-conditioning (2)
- akma mukavemeti (1)
- akım taşıma kapasitesi (1)
- alan merkezi (1)
- alaşım elementlerinin çeliğe etkisi (2)
- alfred b. nobel (1)
- alkol (1)
- alçak gerilim (1)
- alın kaynağı hesabı (1)
- ampul nasıl çalışır (1)
- ampulün icadı (1)
- anakart (5)
- anakart bileşenleri (1)
- anakart değiştirme (1)
- anakart parçaları (1)
- anakart sürücüleri (1)
- anakart teknolojisi (1)
- anakart yazılımları (1)
- anakartların bilinmeyen yönleri (1)
- ankart sökme (1)
- ankastre kiriş (2)
- antivirüs (1)
- antivirüs programları (1)
- araba motoru (1)
- aralıklara bölme (1)
- arıza bulma (1)
- astronomi (1)
- atalet momenti (1)
- autocad kısayolları (1)
- aydınlatma (5)
- aydınlatma denklemleri (1)
- aydınlatma düzeyleri (1)
- aydınlatma hakkında (1)
- aydınlatma hesabı (2)
- aydınlatma hesabı tabloları (1)
- aydınlık düzeyi (1)
- azotlu termometre (1)
- ağırlık (1)
- baba hesabı (1)
- bakteriyolog (1)
- balanslı salmastra (1)
- banyo düzeni (2)
- banyo kullanım alanları (1)
- banyo standartları (1)
- barometre (2)
- barometre ile ölçüm (1)
- barometre nedir (1)
- barometrenin icadı (1)
- basit elektrik motoru (1)
- basit kiriş (1)
- basma bölgesi (1)
- basma deneyi (1)
- bathroom design (2)
- bedroom design (1)
- bellek türleri (1)
- benzin (1)
- beton (3)
- beton dozu (1)
- beton sınıfları (1)
- betonarme yapı (1)
- betonarme yapı maliyeti (2)
- betonarme yapılar (1)
- beyaz metal yatak (1)
- bilgisayar (12)
- bilgisayar anakartı (1)
- bilgisayar işlemcisi (1)
- bilgisayarda bellek (1)
- bios güncelleme (1)
- bios nedir (1)
- bisiklet donanımları (1)
- bisiklet nasıl çalışır (1)
- biyolojik saat (1)
- bjt (1)
- bmp (1)
- bollard (1)
- bollard force (1)
- boru (7)
- boru haddeleme (1)
- boru kalınlıkları (2)
- boru standart ölçüleri (2)
- boru standartları (2)
- boru ölçüleri (1)
- boru üretim aşamaları (1)
- boru üretimi (1)
- bronz yatak (1)
- buharlı makine (1)
- burkulma (1)
- burulma mukavemet momenti (1)
- bölme (1)
- calculation of tensile (1)
- cami maketi (1)
- civalı barometre (1)
- civalı termometre (1)
- civata (1)
- civata numunesi (1)
- civata çekme deneyi (1)
- civatalı bağlantı (1)
- civatalı birleştirmede tşınabilecek yük (1)
- civatalı lama bağlantısı (1)
- class of concretes (1)
- columns (1)
- concretes (1)
- cooling system (1)
- cooling systems (1)
- cos (1)
- cot (1)
- cpu (1)
- cpu nedir (1)
- crane (3)
- crane beam loading control (2)
- crane load calculation (2)
- dağıtım transformatörleri (1)
- dc devre formülleri (1)
- dc devresi (1)
- ddram (1)
- deflection of beams (15)
- demir (2)
- demir karbon (2)
- demir karbon diyagramı (2)
- demir karbon diyagramı detayları (1)
- denizaltı (1)
- denizaltı nasıl dalar (1)
- denizaltı sarnıçları (1)
- denizde can güvenliği (1)
- design of crane (4)
- destroyer (1)
- diferansiyel (1)
- dijital fotograf makinesi (1)
- dikiş makinesi nasıl çalışır (1)
- dinamik dalış (1)
- dinamit (1)
- dining room design (1)
- dirsek (1)
- dirsek et kalınlıkları (1)
- diyot (1)
- dişli (7)
- dişli hesapları (2)
- dişli toleransları (1)
- dişli çark (8)
- dişli çark çizimi (1)
- dişli çarklar (3)
- dişliler (3)
- dkd (1)
- dolma kalem (1)
- dolu demir çekme testi (1)
- donanım (9)
- dosya uzantıları (1)
- döşeme (1)
- döşeme yükleri (1)
- düz dişli çark (2)
- düşük güçlü jeneratör (1)
- edison (1)
- edisonun hayatı (1)
- einstein (1)
- einsteinin bilinmeyenleri (1)
- einsteinin hayatı (1)
- eksenel kaymalı yatak (1)
- eksenel rulman (1)
- eksenel yük (1)
- elbow thickness tolerance (1)
- electrical (1)
- electronic board failure (1)
- elektrik formülleri (1)
- elektrik hakkında (2)
- elektrik kabloları (2)
- elektrik makineleri (1)
- elektrik motor sembolleri (1)
- elektrik motorları (1)
- elektrik motoru (1)
- elektrik motoru yapımı (1)
- elektrikli ev aletleri (2)
- elektronik kartlar (1)
- elips çizimi (1)
- enerji (3)
- enerji tasarruf yöntemleri (1)
- enerji tasarrufu (1)
- english for technical students (1)
- epoksi (1)
- epoksi nedir (1)
- epoksi uygulama yerleri (1)
- equivalent of profiles (1)
- equivalent standats of pipes (1)
- evde jeneratör yapımı (1)
- evolvent dişli (1)
- excel (1)
- excel kısayolarıl (1)
- eğilme momenti (2)
- eğilmeye zorlanan kaynak (1)
- fag rulman (1)
- farabi (1)
- felsefeci (1)
- fem (1)
- fem grupları (1)
- fem normu (1)
- fiber optik kablo (1)
- firavun piramitleri (1)
- fiziksel sabitler (1)
- fizikçi (2)
- floresan (1)
- floresan lamba (1)
- fluent (1)
- fotograf makinası (1)
- fotopil (1)
- fotovoltaik hücre (1)
- fotoğraf makinesi (1)
- freze (1)
- freze makine zamanı (1)
- frezeleme (1)
- fırkateyn (1)
- fırkateyn maketi (1)
- galilei (1)
- galileo galilei (1)
- galvaniz (1)
- galvaniz uygulama (1)
- galvanizli malzemeler (2)
- gaz yağı (1)
- gemi bağlama babası (1)
- gemi inşa (1)
- gemi inşaatı (1)
- gemi inşaatında kaynak (1)
- gemi maketi (4)
- gemi maketi planı (2)
- gemi planı (2)
- genişletilmiş metal (1)
- genleşme hacmi (1)
- genleşme tankı (1)
- genleşme tankı hesabı (1)
- geometri (1)
- geometric drawings (2)
- geometric shapes (2)
- geometrik şekillerin özellikleri (1)
- geometril şekiller (1)
- gerilim (3)
- gerilim düşümü hesabı (1)
- gerilme (2)
- gerilme uzama diyagramı (1)
- güneş aksamı (1)
- güneş enerjisi (2)
- güneş otomobili (1)
- güneş paneli (2)
- güneş pili (2)
- güverte kreni (1)
- güç (1)
- güç elemanları (1)
- hacim (1)
- hacim hesabı (1)
- hadde (1)
- halat makarası (1)
- halat mukavemeti (1)
- halat tambur çapı (1)
- halat tamburu (1)
- halat çapı (1)
- harç malzemesi (1)
- havai hat şebekesi (1)
- havalandırma (2)
- hayat (1)
- heating systems (2)
- helikopter (1)
- helikopter nasıl çalışır (1)
- helisel dişli hesapları (1)
- helisel dişli çark (2)
- hidrofor hesabı (1)
- hidrofor kapasite hesabı (2)
- hidroforlarda genleşme hacmi (1)
- hiperbol çizimi (1)
- hms glowworm (1)
- home design (7)
- hoparlör nasıl çalışır (1)
- hız değiştirici (1)
- iklimlendirme (6)
- iklimlendirme sistemleri (2)
- ilginç tasarımlar (1)
- imalat çeliği (1)
- imo (1)
- ingilizce teknik sözlük (1)
- inkjet yazıcı nasıl çalışır (1)
- insan vücudu (1)
- international paper sizes (1)
- inşaat (4)
- inşaat imalatında adam saat (1)
- inşaat maliyeti (2)
- isaac newton (1)
- islam felsefecisi (1)
- ispirtolu termometre (1)
- iç mekanlarda merdivenler (1)
- iç mimari (5)
- işlemci (1)
- james watt (1)
- jeneratör nasıl yapılır (1)
- jeneratör yapımı (1)
- kademeli hız değiştirici (1)
- kaldırma ünite tasarımı (1)
- kaldırma üniteleri (1)
- kalem (3)
- kalem nasıl yapılır (1)
- kaliteli ürün (1)
- kamyon vinç (3)
- kaplin (1)
- kaplin nedir (1)
- kaplin seçimi (1)
- kaplinler (1)
- karbon (1)
- karikatür (2)
- kasnak (1)
- kasnaklar (1)
- kavrama açısıi kavrama oranı (1)
- kayma gerilmesi (1)
- kaymalı yatak (1)
- kaymalı yataklar (1)
- kaynak (4)
- kaynak dikiş kalınlığı (1)
- kaynak dikiş mukavemet hesabı (2)
- kaynak dikiş uzunluğu (1)
- kaynak dikişi boyutları (1)
- kaynak formülleri (3)
- kaynak gerilmeleri (3)
- kaynak hesabı (1)
- kaynak mukavemeti (3)
- kaynak uygulamaları (2)
- kaynak zorlanmaları (1)
- kaynaklı bağlantının maliyeti (1)
- kaynaklı birleştirme maliyeti (1)
- kayış (1)
- kayış kasnak (1)
- kayışlar (1)
- kağıdın icadı (1)
- kağıt (3)
- kağıt maket (2)
- kağıt nasıl yapılır (1)
- kağıt ölçüleri (1)
- kesik koni hacmi (1)
- kesit (1)
- kesit modülü (1)
- kesitlerin atalet momenti (1)
- kimyager (1)
- kiriş (3)
- kiriş kesiti belirleme (1)
- kiriş sehim hesabı (13)
- kirişler (2)
- kirişlerde deformasyon (9)
- kirişlerde sehim hesabı (2)
- kirişlerin yaklaşık boyutlandırılması (1)
- kirişlerin yaklaşık boyutlansırılması (1)
- kitchen design (1)
- klima (1)
- klima parçaları (1)
- kolon (2)
- kolon hesabı (2)
- kolon tasarımı (2)
- kolon yükleri (1)
- kolonlar (1)
- kolonlarda burkulma (1)
- kolonlarda gerilme (1)
- kolonlarda kritik yük (1)
- kolonlarda kritik yük hesabı (1)
- kolonların burkulması (2)
- kolonların yaklaşık boyutlandırılması (1)
- kompanzasyon (1)
- kompanzasyon neden gereklidir (1)
- kompanzasyon nedir (1)
- kompanzasyon panosu (1)
- kompanzasyon ölçümü (1)
- koni (1)
- konik dişli çark (1)
- konik makaralı rulman (1)
- kontrol (1)
- kontrol kalemi (1)
- kontrol kalemi nasıl çalışır (1)
- konut (1)
- konut havalandırma tasarımı (1)
- konut ısıtma (2)
- konutlarda ısı hesabı (1)
- kopma mukavemeti (1)
- korsan gemisi (1)
- korsan gemisi maketi (1)
- kramayer dişli çarklar (2)
- kren (2)
- kren mukavemet hesabı (1)
- kren yük kolu (1)
- krenler (1)
- krenlere etkiyen kuvvetler (1)
- kritik yük hesabı (1)
- kritik yük hesaplama (1)
- kuduz (1)
- kuduz aşısı (1)
- kumpas (1)
- kumpas ile ölçüm (1)
- kumpas kullanımı (1)
- kurşun kalem (1)
- kuvvet (1)
- köprü vinç tasarımı (1)
- köprülü vinç tasarımı (1)
- köprülü vinçler (2)
- köşe kaynağı (1)
- köşe kaynağı hesabı (1)
- köşe kaynağı mukavemeti (1)
- küre hacmi (1)
- ladders (1)
- lamba (2)
- laplama (1)
- lighting calculation (1)
- liquids (1)
- loading beam (5)
- lois pasteur (1)
- lokomotif (1)
- lokomotifi kim icad etti (1)
- lokomotifin icadı (1)
- lüx (1)
- makara hesabı (1)
- maket cami (1)
- maket gemi (3)
- makine elemanları (1)
- makine yağı (1)
- malzemelerin yoğunlukları (1)
- manyetik motor (1)
- matematikçi (1)
- matkapla delme (1)
- matkapla delme zaman hesabı (1)
- mekanik enerji (1)
- mekanik salmastra (1)
- merdiven (1)
- merdiven uygulamaları (1)
- merkezi ısıtma (1)
- metal (1)
- microsoft word (1)
- mikrometre (1)
- mikrometre ile ölçüm (1)
- mikrometre kullanımı (1)
- mil (1)
- miller (1)
- mimari (5)
- mimari tasarımlar (6)
- mimari yapıtların özellikleri (1)
- mimari ürünler (1)
- mimarlık sanatı (1)
- minyatür motor imalatı (1)
- model gemi planı (2)
- model ship (4)
- model ship plans (3)
- model tekne (1)
- model tekne planları (2)
- modern fizik kurucusu (1)
- moment of inertia (3)
- motor (1)
- motor imalatı (1)
- motor manifacture (1)
- motor nasıl yapılır (1)
- mpg (1)
- ms office excel kısayolları (1)
- muadil (1)
- muadil tabloları (1)
- mukavemet (21)
- mukavemet modülü (1)
- mukavemet momenti (3)
- multimetre (1)
- mutfak düzenlemesi (1)
- mutfak standartları (1)
- mıknatıs motor (1)
- mısır piramitleri (1)
- newton (1)
- newton kimdir (1)
- nihayetsiz dişli çark (1)
- nobel (1)
- nobel ödülleri (1)
- omuzlu rulman (1)
- orca (1)
- orca sail boat (1)
- osiloskop (1)
- otomobil (2)
- otomobil kliması (1)
- paper sizes (1)
- parabol çizimi (1)
- parçaların eşit bölünmesi (1)
- pasteur (1)
- pastörize (1)
- pdf (1)
- pergel vinç (1)
- pergel vinç hesap (1)
- pergel vinç konstrüksiyon (1)
- pergel vinç tasarım (1)
- periskop (1)
- periskop nasıl yapılır (1)
- periskop nedir (1)
- petrol (1)
- physical properties (1)
- pil (2)
- pili kim icad etti (1)
- pilin icadı (1)
- pipe (5)
- pipe chemical composition (1)
- pipe prodution proses (1)
- pipe size (3)
- pipe standarts (3)
- pipe thickness (2)
- piramit hacmi (1)
- piramitler (1)
- planya (1)
- planyalama süresi hesabı (1)
- pompa (1)
- portal crane design (1)
- portal vinç (1)
- portal vinç tasarımı (1)
- power (1)
- profil (2)
- profil muadilleri (1)
- profiller (1)
- program uzantıları (1)
- properties of liquids (1)
- quality (1)
- radyal (1)
- radyal rulman (1)
- radyal ve eksenel rulman (1)
- radyal yük (2)
- radyal yük taşıyan rulmanlar (1)
- radyatör (1)
- radyatör hesabı (1)
- radyatör seçimi (1)
- radyatörler (1)
- radyo (1)
- radyonun icadı (1)
- ram (1)
- rar (1)
- redüksiyon (1)
- robotik (1)
- rulman (6)
- rulman delik çapı nasıl bulunur (1)
- rulman kodları (1)
- rulman parçaları (1)
- rulman yatakları (1)
- rulman ömrü (1)
- rulman ömür hesabı (1)
- rulmanlar (1)
- rulmanlarda ömür hesabı (1)
- rulmanların kodlandırılması (1)
- römorkör (1)
- rüzgar (1)
- rüzgar türbini (1)
- sac (1)
- sac numunesi (1)
- sac test numunesi (1)
- sac çekme testi numunesi (1)
- salmastra (1)
- salmastra montajı (1)
- saplama numunesi (1)
- saplama çekme deneyi (1)
- savaş gemisi (1)
- savaş gemisi maketi (1)
- scr (1)
- sdram (1)
- section modulus (3)
- sehim (1)
- sehim hesabı (6)
- serbest cisim diyagramı (1)
- ses kartının yapısı (1)
- ship bollard (1)
- ship deck crane (1)
- signs of tolerances (1)
- sin (1)
- slope of beams (16)
- solas (1)
- solas kuralları (1)
- solas protokolleri (1)
- solas türkçe (1)
- sonsuz dişli çrk (1)
- soğutma (3)
- soğutma makineleri (1)
- soğutma sistemleri (2)
- spiral çizimi (1)
- stairs (1)
- standartlar (1)
- statik dalış (1)
- steel (1)
- steel pipes (2)
- steel properties (3)
- steps (1)
- sultan ahmet camii (1)
- sultan ahmet camii maketi (1)
- surface tolerances (1)
- sürat (1)
- sıcak daldırma galvaniz (1)
- sıfır (1)
- sıfır rakamı (1)
- sıfır sayısı (1)
- tablo (2)
- tablolar (3)
- talaşlı imalat (3)
- tan (1)
- tank hesabı (1)
- taşlama (2)
- taşlama süresi hesabı (1)
- taşıyıcı sistemler (1)
- tek kirişli gezer köprü vinç (1)
- tek kirişli vinç (1)
- tekne (1)
- tekne planı (2)
- teknik terimler (1)
- teknoloji (1)
- tel halat (1)
- tel halat çapı hesabı (1)
- telefon (2)
- telefon icadı (1)
- telefon nasıl çalışır (1)
- telefonlar (1)
- telefonlar nasıl çalışır (1)
- telefonu kim icad etti (1)
- telefonun icadı (1)
- tensile (1)
- termometre (1)
- termometre nedir (1)
- termometre çeşitleri (1)
- tesisatlarda kullanılan semboller (1)
- tolerans (1)
- toricelli (1)
- torna (1)
- tornalama zamanı hesabı (1)
- torsion (1)
- torsion atalet ve mukavemet momenti (1)
- transformatör (1)
- transport (1)
- transport sistemleri (1)
- transport sistemlerine etkiyen kuvvetler (1)
- tren (1)
- trenin icadı (1)
- trigonometri (1)
- trigonometrik tablo (1)
- tug boat annie (1)
- tug boat model plan (1)
- tükenmez kalem (1)
- tükenmez kalem nasıl yapılır (1)
- tükenmez kalem nasıl çalışır (1)
- türkçe solas (1)
- uluslararası standart kuruluşları (1)
- uzamai diyagram (1)
- v kayış (1)
- v12 motor (1)
- v6 motor (1)
- v8 motor (1)
- varyatör (1)
- varyatör kayışları (1)
- ventilation (2)
- verniye bölüntüsü (1)
- vida diş açılımı (1)
- vidalı mil (1)
- vidalı miller (1)
- vinç (10)
- vinç maketi (3)
- vinç tasarımı (6)
- vinçler (1)
- vinçler için fem grupları (1)
- vinçlere etkiyen kuvvetler (1)
- virüs (1)
- virüs çeşitleri (1)
- virüslerden korunma (1)
- volt (1)
- volta (1)
- volta pili (1)
- voltage (1)
- voltaj (1)
- watt (1)
- word (1)
- word kısayolları (1)
- xls (1)
- yakıtlar (1)
- yakıtların karşılaştırılması (1)
- yakıtların ısıl değerleri (1)
- yarı iletken güç elemanları (1)
- yatak konstrüksiyonu (1)
- yatak malzemeleri (1)
- yatak odası (1)
- yataklamalar (2)
- yataklar (1)
- yazıcı (1)
- yaşam alanı (1)
- yelken (1)
- yelken maketi (1)
- yelkenli gemi (1)
- yelkenli gemi maketi (1)
- yelkenli maketi (1)
- yemek odası standartları (1)
- yeni anakart takma (1)
- yerçekimi kanunu (1)
- yuvarlak demir çekme deneyi (1)
- yuvarlak çekme numunesi (1)
- yük kaldırma (2)
- yük kolu mukavemet (1)
- yüklü kirişler (4)
- yüksek gerilim (1)
- yüzey işleme (1)
- yüzey işleme işaretleri (1)
- zaman kayışları (1)
- zincir (1)
- zincir dişliler (2)
- zincirler (1)
- zip (1)
- zımparalama (1)
- Çelik Boru Standart Ölçü Tablosu (1)
- Çelikler İçin Sertlik Dönüşüm Tablosu (1)
- Ölçü Değişim Tabloları (1)
- çekme bölgesi (1)
- çekme deneyi (4)
- çekme testi (4)
- çekmeye zorlanan kaynak (1)
- çelik (4)
- çelik boru (1)
- çelik boru malzeme analizi (1)
- çelik borular (1)
- çelik halat (1)
- çelik halat makarası (1)
- çelik halat mukavemet hesabı (1)
- çelik halat mukavemeti (1)
- çelik muadil tablosu (2)
- çelik sertlik tablosu (1)
- çelik standartları (1)
- çelik çekme boru standartları (1)
- çelik çekme borular (1)
- çift kirişli gezer köprülü vinç (1)
- çift kirişli vinç (1)
- çimento (1)
- çimento çeşitleri (1)
- çokgen çizimi (1)
- ölçme tekniği (1)
- ölçü değişim tablosu (1)
- örnek aydınlatma hesabı (1)
- örnek hesaplamalar (1)
- ülkelerin kullandığı gerilimler (1)
- İcatlar (7)
- İmalat Çelik Türleri Muadil Tablosu (1)
- ısı (1)
- ısı hesabı (1)
- ısı pompası (1)
- ısıl değerler (1)
- ısıtma makineleri (2)
- ısıtma sistemleri (2)
- ızgara (1)
- ışık (2)
- ışık rengi (1)
- ışık şiddeti (1)
- ışıklandırma (1)
- ışıksal verim (1)
- ışınım (1)
- şanzıman (1)