Edinburg doğumlu Alexsander Graham Bell, Amerikan yurttaşlığına geçmişti ve sağır bir kıza aşıktı. Sağırlara nasıl yardımcı olabileceğini düşünüyordu. Boston Üniversitesi'nde ses fizyolojisi profesörü iken sesleri mekanik olarak yeniden üretme fikri kafasını sürekli meşgul ediyordu.
Ses dalgaları, elektrik akımına dönüştürülebilirse, o zaman elektrik akımının da bir devrenin öteki ucunda yeniden sese dönüşürülebileceğini düşünüyordu. 1876 yılıydı. Bir gün sesi taşımak üzere tasarladığı bir araçla deney yaparken, pilin asiti pantolonuna döküldü. Asistanı Thomas Watson'dan, Watson'ın binanın başka bir tarafında olduğunu bilmeden yardım istedi.
Bundan sonra neler olduğunu laboratuvar notlarında şöyle anlatır: "Ağızlıktan şu tümceyi söylemiştim: 'Bay Watson, buraya gelin. Sizi görmek istiyorum.' Şaşılacak bir şey, ama geldi ve söylediklerimi duyup anladığını söyledi. O'ndan sözlerimi yinelemisini istedim. Harfi harfine yineledi. Sonra yer değiştirdik Watson, kitabın birinden ağızlığa birkaç bölüm okurken alıcıdan dinledim. Çıkan seslerin alıcıdan geldiğine hiç kuşku yoktu. Duyulan ses yüksek, ama anlaşılmaz ve boğuktu. Ne söylendiğini çıkaramadım, ama rastgele bazı sözcükler çok açıktı; en sonunda da çok açık ve anlaşılır biçimde "Bay Bell, söylediklerimi anladınız mı" tümcesi duyuldu.
Bell, bir yıl sonra telefonun patentini aldı. Birkaç ay sonra Bağımsızlık Bildirgesi’nin yayımlanışının 100. yıl kutlamalarının en coşkulu günleriydi. Konuk Brezilya İmparatoru 2.Pedro, "Bu konuşuyor" diye haykırarak onu bütün dünyaya duyurdu.
Telefon bulunduğu sıralarda, Amerikalı bir belediye başkanı "Bir gün her kentte bir tane olacak" dediğinde cüretkar bir öngörü sayıldı. İngiltere’de de Postane Başmühendisi Sir William Preece, bir halk komitesinde, "Amerikalıların telefona ihtiyaçları var, ama bizim yok. Bizim elimizde bir yığın haberci çocuk var" dedi.
Arthur C. Clarke, yirminci yüzyılın sonlarından önce dünyadaki her köyde değil, her evde bir telefon olacağını daha o günden tahmin etmişti.
Thomas Edison, telefonu geliştirdi, gramofonun habercisi olan fonografı buldu. Joe Nickell, bu şeyin kolay kabul görmediğini şöyle anlatır: "1878'de, Fransız Bilimler Akademisi’nin üyeleri Du Moncel’in, Thomas Edison’un son buluşu ile ilgili olarak gerçekleştireceği bir gösteriye tanıklık etmek için toplanmışlardı. Toplantıya ünlü fizikçi Jean Bouilland da katılmıştı. Küçük, ilkel fonograf konuşmaya başladığı sırada (Du Moncel’in biraz önce söylediği sözleri yanlışsız yinelerken) 82 yaşındaki Bouilland, fizikçinin üzerine atılıp boğazına sarıldı.
"Seni sefil!" diye bağırdı."Bir vantroluğun hileleriyle bize aldatmak istemeye nasıl cüret edersin! "Bouilland, bir tek insanların konuşabildiğini, makinelerin konuşamayacağını "kavramış" biriydi!"
Maxwel’in konuyla ilgili makalesi aslında 1865 yılında yayınlanmıştı.
Maxwel'in Elektromanyetik Dalga Kuramı, büyük bir düşünsel başarıydı ama bazı İngiliz ve Avrupalı bilim adamlarının fazlaca ilgisini çekmemişti. Makalesinin yayınlanışından tam 23 yıl sonra 1887 yılında Alman fizikçi Heinrich Hertz (1857-1894), elektromanyetik dalgaların varlığını denel olarak kanıtladı.
Hertz, bunu başarabilmek için, dalgaları yayan bir verici ve bir alıcı yapmıştı. Böylelikle dalgaların iddia edildiği gibi hareket ettiklerini kanıtlayabilecekti; ama o zamanların iyi donanımlı laboratuvarlarının çoğunda bulunabilecek basit elektrikli teçhizatı kullanmıştı.
Hertz'in vericisi, aküyle çalışan bir endüksiyon bobiniydi; yani günümüz otomobillerinde bulunan ateşleme bobinine (kontakt) benzeyen ve ayarlanabilir bir kıvılcım boşluğu bulunan bir kıvılcım veya endüksiyon bobiniydi. Ayrıca vericinin üzerinde çift kutuplu anten olarak işlev gören iki tane düz metal plaka bulunuyordu.
Hertz'in alıcısı küçük bir boşlukla ayrılmış bir tel devreydi. Vericilerin boşluğundaki salınım yükü, Uzay'da ışıyan elektromanyetik dalgalar, alıcıya ulaşırken, telde bulunan sabit elektronların hareket etmesine ve devredeki boşlukta bir kıvılcımın oluşmasına neden oluyordu.
Sonuçta, Hertz'in laboratuvarında kıvılcımlı telsiz telgraf sistemi doğmuş oldu. Üzerinde yapılacak önemsiz değişikliklerle Hertz'in cihazı, kodlu mesajlar gönderebilecek bir biçime dönüştürülebilrdi. Ama ne var ki Hertz, iletişim teknolojisiyle ilgilenmiyordu.
Sonuçta o, Maxwell'in kuramsal çalışmasının önemli bir kısmını deneylerle doğrulayan bir bilim adamıydı. Hertz'in yaptığı deneyleri açıklayan popüler, çağdaş yorumlar, bu deneylerin olası pratik kullanımlarından söz ediliyordu; ama Hertz, araştırmasının bu yönüne ilişkin olarak hiçbir yorumda bulunmadı.
Bu sıralarda İngiltere’de Sir Oliver Lodge (1851-1940) da benzer çalışmalar yapıyordu. Bu çalışmaların aksayan yanları bulunmasına karşın, Hertz, telsiz dalgalarının, telgrafın keşfinde ilk adımları yansıtır.
Hertz ve Lodge, verici ve alıcı cihazları belirli bilmsel ilkeleri kanıtlamak amacıyla yapmışlardı; ama yine de Lodge, Alman meslektaşına kıyasla, teknolojik sorunlarla daha fazla ilgileniyordu. Sözgelimi, elektrik dalgaları üzerine yaptığı araştırma, fırtınalı havalar sırasında yeterli koruma sağlayamayan yıldırımsavarların gelişkin hale getirilmesine yönelik bir araştırmadan türemişti.
Uygulamaya yönelik ilgisine ve elektromanyetik ışıma hakkındaki üstün bilgisine rağmen Lodge, telsiz telgraf düşüncesine ilk yönelenlerden birisi olamadı.
1892 yılında bir başka İngiliz fizikçi (tabi ki o da bir Sir), Sir William Crookes, popüler bir bilim dergisinde, Hertz'in keşfettiği dalgaların mucizelerini öven bir makale yazmıştı. Crookes'in kehanetlerine göre bu dalgalar, gelecekte hava koşullarının kontrol edilmesini, daha iyi ürünler yetiştirilmesini, aktarım telleri kullanmaksızın evlerin aydınlatılmasını sağlayacaktı; o sıralarda ise tellere, direklere, kablolara veya pahalı aletlere gerek duymayan bir telgraf sisteminin yaratılmasında kullanılabilirlerdi.
Tarihçi Hugh G.J.Aitken ise, 1892 yılının telsizle iletişimin gelişiminde bir sınır çizdiğine inanıyor. Önceleri, elektromanyetik dalgalar üzerine yapılan deneyler, Maxwell Kuramı'nı geçerli kılma amacını güdüyordu. Ama 1892 yılından sonra deney yapan kişiler, sinyal gönderme sistemlerine, yeni cihazların geliştirilmesine veya icat edilmesine ve bilimsel makaleler yerine, patent başvuruları gerektiren ticari gelişmelere yöneldiler.
Lodge, 1894 yılında İngiliz Bilim Geliştirme Derneği'nin yıllık toplantısında, icat ettiği vericiyi tanıttı. Yaklaşık 55 metrelik bir uzaklığa, mors alfabesiyle sinyaller gönderdi ve telsiz telgrafın sunacağı olanakları anlattı. O sıralarda Lodge, telsizle iletişim konusunda bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyordu ve bu alandaki bilgisi oldukça fazlaydı.
Bunun yanısıra, bu konunun gelecekte çok büyük bir etkiye sahip olacak yönleri üzerinde de çalışmalarda bulunuyordu ki bunlar arasında en önemlisi 'seçici akort' tu. Bu buluş, telsizle iletişimden yararlanan kişilerin daha düşük frekanslarda haberleşmelerini sağlayacak ve böylelikle başka sinyallerin araya girmesini engelleyecekti.
Maxwell, 19. yüzyılın büyük öncülerinden biridir. Bir gazın sıcaklığının o gazın molekülleriyle ilişkisini açıkladı ve "gazların kinetik kuramı" nın oluşmasında belirleyici rol oynadı. Aynı matemaktiksel hünerini, elektrik ve manyetizma olayları arasındaki ilişkiyi açıklayan denklemleri kurarken de kullandı. O, gerçek bir araştırmacıydı. Mekanik ve astronomi ile de ilgilendi. 1861 yılında renkli fotoğrafı ilk olarak o çekti.
Alıntıdır.
Telefon
İzleyiciler
Blog Arşivi
-
▼
2015
(183)
-
▼
Ocak
(155)
- Piramitler
- İnkjet Yazıcı Nasıl Çalışır?
- Bisiklet Nasıl Çalışır
- Hoparlör Nasıl Çalışır
- Helikopter Nasıl Çalışır
- Otomobil Sürati Nasıl Hesaplanır
- Kiriş Sehim Hesabı - VIII
- Kiriş Sehim Hesabı - VII
- Kiriş Sehim Hesabı - VI
- Kiriş Sehim Hesabı - V
- Planyalamada İşlem Süresinin Hesabı
- Taşlamada İşlem Zamanının Hesabı
- Matkapla Delme Zamanının hesaplanması
- Tornalama İşleminde Makine Zamanı Hesabı
- Freze İşleminde Makine Zamanının Hesaplanması
- Kiriş sehim Hesabı - IV
- Kiriş Sehim Hesabı - III
- Kiriş Sehim Hesabı - II
- Kiriş Sehim Hesabı - I
- Dikiş Makinesi Nasıl Çalışır
- Floresan Lamba Nasıl Çalışır
- Elektrik Bilgisi Formül dairesi
- Güneş Enerjili Şarj Cihazı Yapımı
- Rüzgar Türbini Nasıl Çalışır?
- Isı Pompası Nasıl Çalışır?
- "ORCA" Balıkçı Teknesi Modeli
- Boru Standartları Eşdeğer Tablosu
- Çelik Çekme Boru Standartları
- Çelik Borularda Malzeme Analizi
- Dirseklerde Kalınlık Toleransları
- KOMPANZASYON PANOSU TEKNİK BİLGİLER (Dahili – Harici)
- Yüklü Kiriş Kesiti Belirleme
- Civatalı Birleştirmede Taşınabilecek Yük
- Pratik hesaplamaya esas olmak üzere yığma ve karka...
- Yelkenli Gemi Maketi
- Boru Üretim Prosesi
- Kren Yük Kolu Mukavemet Kontrolleri
- Kirişlerde Sehim Hesabı
- Kalın Kolonlarda Gerilme Hesabı
- Yüzey İşleme İşaretleri
- Alçak Gerilim Havai Hat Şebekesi Gerilim Düşümü He...
- Portal Vinçlerde Temel Tasarım Prensipleri
- Aydınlatma Hesabında Kullanılan Tablolar
- Düzlemsel Geometrik Şekillerin Özellikleri
- Kesitlerin Atalet ve Mukavemet Momentleri
- Alaşım Elementlerinin Çeliğin Yapısına Etkisi
- Çelik Tel Halat Mukavemeti Hesabı
- Kaynaklı Bağlantının Maliyeti
- Gemi İnşaatında Kullanılan Profiller İçin Muadil T...
- Kesitlerin Burulma Atalet ve Mukavemet Momentleri
- Kesitlerin Eğilme Atalet ve Mukavemet Momentleri
- Pergel Vinç Çelik Konstrüksiyon Hesap Esasları
- Çift Kirişli Gezer Köprü Vinçlerinde Temel Tasarım...
- Kirişlerde Yükleme ve Serbest Cisim Diyagramları
- Kağıt Nasıl Yapılır?
- Einstein
- Çelik Sac Profil vs. Ağırlık
- Toricelli
- James Watt
- Nano Teknoloji Nedir?
- Newton
- Elektrikli Ev Aletlerinde Enerji Tasarrufu Yöntemleri
- Aydınlatma Hakkında Pratik Bilgiler
- Sıfır Sayısı
- Denizaltı Nasıl Dalar?
- Nobel
- Pasteur
- Farabi
- Galilei
- Lokomotif
- Mimarlık Sanatı
- Ali Kuşçu
- Telefon
- Edison
- Elektrik Nedir?
- Termometre
- Barometre
- Epoksi Nedir?
- Sıcak Daldırma Galvaniz
- Kaplin Nedir?
- Pil
- Anakartlar
- Anakartlar ve Bilimediğimiz Yönleri
- Anakart Teknolojileri ve Anakart Bileşenleri
- Anakart Sürücüleri ve Yazılımlar
- Anakartı Yenileme
- Bİlgisayarda Bellek Türleri
- Bios Nedir?
- İşlemci (cpu)
- Ses Kartı
- Bilgisayar Programlarının Düşmanı Virüsler
- Rulmanların Kodlandırılması
- Aydınlatma Düzeyi Tablosu
- Tel Halat Çapı Hesabı
- Halat Tamburu Çapı Hesabı
- Kumpaslar ve Kumpas Kullanımı
- Çift Kirişli Vinçler ile Tek Kirişli Vinçlerin Kar...
- Kaldırma Ünitelerinde Temel Tasarım Prensipleri
- Kurşun Kalem Nasıl Yapılır
- Periskop Nasıl Yapılır
-
▼
Ocak
(155)
Popüler Yayınlar
-
Milden mile mekanik güç aktarmak , kayış, zincir, dişli, kaplin, kavrama yada mafsal-kol mekanizmaları ile yapılabilir. Her bir yöntemin ken...
-
Bir milin yüzeyi üzerinde kayarak dönmesini sağlayan elemanlara kaymalı yatak denir. Kaymalı yatakta birinci amaç mil ile yatak arasında kal...
-
Burkulma probleminde amaç, doğru eksenli denge konumuna sahip bir kolonun eksenel basma yükü altında, eğri eksenli başka bir denge konumu ol...
Etiketler
- 1m3 harç (2)
- ASME (1)
- ASTM (1)
- Akışkanların Fiziksel Özellikleri (1)
- Alaşım Elementlerinin Çelik Özelliklerine Etkileri (1)
- Ali Kuşçu (1)
- Aydınlatma Hesabında Kullanılan Tablolar (1)
- Bilim (12)
- Bilimadamları (10)
- C (1)
- CE işareti (1)
- CEN (1)
- CENELEC (1)
- DC motor (1)
- DIN (2)
- Düzlemsel Geometrik Şekiller (1)
- Elektrik (23)
- Elektronik (4)
- Fe (1)
- Fe-C (2)
- Fe-C diyagramı (2)
- FormulaWheelElectronics (1)
- Gemi (8)
- Gemi İnşaatında Kullanılan Profiller İçin Muadil Tabloları (1)
- Genel (7)
- Görsel (22)
- IEC (1)
- IEEE (1)
- ISO (1)
- Isıtma-Soğutma-İklimlendirme (9)
- Karbon Çelikleri (1)
- Kesitlerin Atalet ve Mukavemet Momentleri (1)
- Kesitlerin Burulma Atalet ve Mukavemet Momentleri (1)
- Kesitlerin Eğilme Atalet ve Mukavemet Momentleri (1)
- Kirişlerde Mukavemet-Gerilme-Moment Diyagramları (1)
- Maket (7)
- Maketçilik (9)
- Makine (73)
- Malzeme (18)
- Matematik (4)
- Mimarlık (18)
- Mühendislik (169)
- NFPA (1)
- Nano Teknoloji (1)
- Nasıl Yapılır (1)
- Nasıl Çalışır (14)
- Program (4)
- SAE (2)
- Ses Kartı (1)
- T kaynağı hesabı (1)
- TSE (1)
- Tesisat Sembolleri (1)
- Trigonometri Tablosu (1)
- Türk bilimadamı (1)
- Uluslararası Kağıt Ölçüleri (1)
- air-conditioning (2)
- akma mukavemeti (1)
- akım taşıma kapasitesi (1)
- alan merkezi (1)
- alaşım elementlerinin çeliğe etkisi (2)
- alfred b. nobel (1)
- alkol (1)
- alçak gerilim (1)
- alın kaynağı hesabı (1)
- ampul nasıl çalışır (1)
- ampulün icadı (1)
- anakart (5)
- anakart bileşenleri (1)
- anakart değiştirme (1)
- anakart parçaları (1)
- anakart sürücüleri (1)
- anakart teknolojisi (1)
- anakart yazılımları (1)
- anakartların bilinmeyen yönleri (1)
- ankart sökme (1)
- ankastre kiriş (2)
- antivirüs (1)
- antivirüs programları (1)
- araba motoru (1)
- aralıklara bölme (1)
- arıza bulma (1)
- astronomi (1)
- atalet momenti (1)
- autocad kısayolları (1)
- aydınlatma (5)
- aydınlatma denklemleri (1)
- aydınlatma düzeyleri (1)
- aydınlatma hakkında (1)
- aydınlatma hesabı (2)
- aydınlatma hesabı tabloları (1)
- aydınlık düzeyi (1)
- azotlu termometre (1)
- ağırlık (1)
- baba hesabı (1)
- bakteriyolog (1)
- balanslı salmastra (1)
- banyo düzeni (2)
- banyo kullanım alanları (1)
- banyo standartları (1)
- barometre (2)
- barometre ile ölçüm (1)
- barometre nedir (1)
- barometrenin icadı (1)
- basit elektrik motoru (1)
- basit kiriş (1)
- basma bölgesi (1)
- basma deneyi (1)
- bathroom design (2)
- bedroom design (1)
- bellek türleri (1)
- benzin (1)
- beton (3)
- beton dozu (1)
- beton sınıfları (1)
- betonarme yapı (1)
- betonarme yapı maliyeti (2)
- betonarme yapılar (1)
- beyaz metal yatak (1)
- bilgisayar (12)
- bilgisayar anakartı (1)
- bilgisayar işlemcisi (1)
- bilgisayarda bellek (1)
- bios güncelleme (1)
- bios nedir (1)
- bisiklet donanımları (1)
- bisiklet nasıl çalışır (1)
- biyolojik saat (1)
- bjt (1)
- bmp (1)
- bollard (1)
- bollard force (1)
- boru (7)
- boru haddeleme (1)
- boru kalınlıkları (2)
- boru standart ölçüleri (2)
- boru standartları (2)
- boru ölçüleri (1)
- boru üretim aşamaları (1)
- boru üretimi (1)
- bronz yatak (1)
- buharlı makine (1)
- burkulma (1)
- burulma mukavemet momenti (1)
- bölme (1)
- calculation of tensile (1)
- cami maketi (1)
- civalı barometre (1)
- civalı termometre (1)
- civata (1)
- civata numunesi (1)
- civata çekme deneyi (1)
- civatalı bağlantı (1)
- civatalı birleştirmede tşınabilecek yük (1)
- civatalı lama bağlantısı (1)
- class of concretes (1)
- columns (1)
- concretes (1)
- cooling system (1)
- cooling systems (1)
- cos (1)
- cot (1)
- cpu (1)
- cpu nedir (1)
- crane (3)
- crane beam loading control (2)
- crane load calculation (2)
- dağıtım transformatörleri (1)
- dc devre formülleri (1)
- dc devresi (1)
- ddram (1)
- deflection of beams (15)
- demir (2)
- demir karbon (2)
- demir karbon diyagramı (2)
- demir karbon diyagramı detayları (1)
- denizaltı (1)
- denizaltı nasıl dalar (1)
- denizaltı sarnıçları (1)
- denizde can güvenliği (1)
- design of crane (4)
- destroyer (1)
- diferansiyel (1)
- dijital fotograf makinesi (1)
- dikiş makinesi nasıl çalışır (1)
- dinamik dalış (1)
- dinamit (1)
- dining room design (1)
- dirsek (1)
- dirsek et kalınlıkları (1)
- diyot (1)
- dişli (7)
- dişli hesapları (2)
- dişli toleransları (1)
- dişli çark (8)
- dişli çark çizimi (1)
- dişli çarklar (3)
- dişliler (3)
- dkd (1)
- dolma kalem (1)
- dolu demir çekme testi (1)
- donanım (9)
- dosya uzantıları (1)
- döşeme (1)
- döşeme yükleri (1)
- düz dişli çark (2)
- düşük güçlü jeneratör (1)
- edison (1)
- edisonun hayatı (1)
- einstein (1)
- einsteinin bilinmeyenleri (1)
- einsteinin hayatı (1)
- eksenel kaymalı yatak (1)
- eksenel rulman (1)
- eksenel yük (1)
- elbow thickness tolerance (1)
- electrical (1)
- electronic board failure (1)
- elektrik formülleri (1)
- elektrik hakkında (2)
- elektrik kabloları (2)
- elektrik makineleri (1)
- elektrik motor sembolleri (1)
- elektrik motorları (1)
- elektrik motoru (1)
- elektrik motoru yapımı (1)
- elektrikli ev aletleri (2)
- elektronik kartlar (1)
- elips çizimi (1)
- enerji (3)
- enerji tasarruf yöntemleri (1)
- enerji tasarrufu (1)
- english for technical students (1)
- epoksi (1)
- epoksi nedir (1)
- epoksi uygulama yerleri (1)
- equivalent of profiles (1)
- equivalent standats of pipes (1)
- evde jeneratör yapımı (1)
- evolvent dişli (1)
- excel (1)
- excel kısayolarıl (1)
- eğilme momenti (2)
- eğilmeye zorlanan kaynak (1)
- fag rulman (1)
- farabi (1)
- felsefeci (1)
- fem (1)
- fem grupları (1)
- fem normu (1)
- fiber optik kablo (1)
- firavun piramitleri (1)
- fiziksel sabitler (1)
- fizikçi (2)
- floresan (1)
- floresan lamba (1)
- fluent (1)
- fotograf makinası (1)
- fotopil (1)
- fotovoltaik hücre (1)
- fotoğraf makinesi (1)
- freze (1)
- freze makine zamanı (1)
- frezeleme (1)
- fırkateyn (1)
- fırkateyn maketi (1)
- galilei (1)
- galileo galilei (1)
- galvaniz (1)
- galvaniz uygulama (1)
- galvanizli malzemeler (2)
- gaz yağı (1)
- gemi bağlama babası (1)
- gemi inşa (1)
- gemi inşaatı (1)
- gemi inşaatında kaynak (1)
- gemi maketi (4)
- gemi maketi planı (2)
- gemi planı (2)
- genişletilmiş metal (1)
- genleşme hacmi (1)
- genleşme tankı (1)
- genleşme tankı hesabı (1)
- geometri (1)
- geometric drawings (2)
- geometric shapes (2)
- geometrik şekillerin özellikleri (1)
- geometril şekiller (1)
- gerilim (3)
- gerilim düşümü hesabı (1)
- gerilme (2)
- gerilme uzama diyagramı (1)
- güneş aksamı (1)
- güneş enerjisi (2)
- güneş otomobili (1)
- güneş paneli (2)
- güneş pili (2)
- güverte kreni (1)
- güç (1)
- güç elemanları (1)
- hacim (1)
- hacim hesabı (1)
- hadde (1)
- halat makarası (1)
- halat mukavemeti (1)
- halat tambur çapı (1)
- halat tamburu (1)
- halat çapı (1)
- harç malzemesi (1)
- havai hat şebekesi (1)
- havalandırma (2)
- hayat (1)
- heating systems (2)
- helikopter (1)
- helikopter nasıl çalışır (1)
- helisel dişli hesapları (1)
- helisel dişli çark (2)
- hidrofor hesabı (1)
- hidrofor kapasite hesabı (2)
- hidroforlarda genleşme hacmi (1)
- hiperbol çizimi (1)
- hms glowworm (1)
- home design (7)
- hoparlör nasıl çalışır (1)
- hız değiştirici (1)
- iklimlendirme (6)
- iklimlendirme sistemleri (2)
- ilginç tasarımlar (1)
- imalat çeliği (1)
- imo (1)
- ingilizce teknik sözlük (1)
- inkjet yazıcı nasıl çalışır (1)
- insan vücudu (1)
- international paper sizes (1)
- inşaat (4)
- inşaat imalatında adam saat (1)
- inşaat maliyeti (2)
- isaac newton (1)
- islam felsefecisi (1)
- ispirtolu termometre (1)
- iç mekanlarda merdivenler (1)
- iç mimari (5)
- işlemci (1)
- james watt (1)
- jeneratör nasıl yapılır (1)
- jeneratör yapımı (1)
- kademeli hız değiştirici (1)
- kaldırma ünite tasarımı (1)
- kaldırma üniteleri (1)
- kalem (3)
- kalem nasıl yapılır (1)
- kaliteli ürün (1)
- kamyon vinç (3)
- kaplin (1)
- kaplin nedir (1)
- kaplin seçimi (1)
- kaplinler (1)
- karbon (1)
- karikatür (2)
- kasnak (1)
- kasnaklar (1)
- kavrama açısıi kavrama oranı (1)
- kayma gerilmesi (1)
- kaymalı yatak (1)
- kaymalı yataklar (1)
- kaynak (4)
- kaynak dikiş kalınlığı (1)
- kaynak dikiş mukavemet hesabı (2)
- kaynak dikiş uzunluğu (1)
- kaynak dikişi boyutları (1)
- kaynak formülleri (3)
- kaynak gerilmeleri (3)
- kaynak hesabı (1)
- kaynak mukavemeti (3)
- kaynak uygulamaları (2)
- kaynak zorlanmaları (1)
- kaynaklı bağlantının maliyeti (1)
- kaynaklı birleştirme maliyeti (1)
- kayış (1)
- kayış kasnak (1)
- kayışlar (1)
- kağıdın icadı (1)
- kağıt (3)
- kağıt maket (2)
- kağıt nasıl yapılır (1)
- kağıt ölçüleri (1)
- kesik koni hacmi (1)
- kesit (1)
- kesit modülü (1)
- kesitlerin atalet momenti (1)
- kimyager (1)
- kiriş (3)
- kiriş kesiti belirleme (1)
- kiriş sehim hesabı (13)
- kirişler (2)
- kirişlerde deformasyon (9)
- kirişlerde sehim hesabı (2)
- kirişlerin yaklaşık boyutlandırılması (1)
- kirişlerin yaklaşık boyutlansırılması (1)
- kitchen design (1)
- klima (1)
- klima parçaları (1)
- kolon (2)
- kolon hesabı (2)
- kolon tasarımı (2)
- kolon yükleri (1)
- kolonlar (1)
- kolonlarda burkulma (1)
- kolonlarda gerilme (1)
- kolonlarda kritik yük (1)
- kolonlarda kritik yük hesabı (1)
- kolonların burkulması (2)
- kolonların yaklaşık boyutlandırılması (1)
- kompanzasyon (1)
- kompanzasyon neden gereklidir (1)
- kompanzasyon nedir (1)
- kompanzasyon panosu (1)
- kompanzasyon ölçümü (1)
- koni (1)
- konik dişli çark (1)
- konik makaralı rulman (1)
- kontrol (1)
- kontrol kalemi (1)
- kontrol kalemi nasıl çalışır (1)
- konut (1)
- konut havalandırma tasarımı (1)
- konut ısıtma (2)
- konutlarda ısı hesabı (1)
- kopma mukavemeti (1)
- korsan gemisi (1)
- korsan gemisi maketi (1)
- kramayer dişli çarklar (2)
- kren (2)
- kren mukavemet hesabı (1)
- kren yük kolu (1)
- krenler (1)
- krenlere etkiyen kuvvetler (1)
- kritik yük hesabı (1)
- kritik yük hesaplama (1)
- kuduz (1)
- kuduz aşısı (1)
- kumpas (1)
- kumpas ile ölçüm (1)
- kumpas kullanımı (1)
- kurşun kalem (1)
- kuvvet (1)
- köprü vinç tasarımı (1)
- köprülü vinç tasarımı (1)
- köprülü vinçler (2)
- köşe kaynağı (1)
- köşe kaynağı hesabı (1)
- köşe kaynağı mukavemeti (1)
- küre hacmi (1)
- ladders (1)
- lamba (2)
- laplama (1)
- lighting calculation (1)
- liquids (1)
- loading beam (5)
- lois pasteur (1)
- lokomotif (1)
- lokomotifi kim icad etti (1)
- lokomotifin icadı (1)
- lüx (1)
- makara hesabı (1)
- maket cami (1)
- maket gemi (3)
- makine elemanları (1)
- makine yağı (1)
- malzemelerin yoğunlukları (1)
- manyetik motor (1)
- matematikçi (1)
- matkapla delme (1)
- matkapla delme zaman hesabı (1)
- mekanik enerji (1)
- mekanik salmastra (1)
- merdiven (1)
- merdiven uygulamaları (1)
- merkezi ısıtma (1)
- metal (1)
- microsoft word (1)
- mikrometre (1)
- mikrometre ile ölçüm (1)
- mikrometre kullanımı (1)
- mil (1)
- miller (1)
- mimari (5)
- mimari tasarımlar (6)
- mimari yapıtların özellikleri (1)
- mimari ürünler (1)
- mimarlık sanatı (1)
- minyatür motor imalatı (1)
- model gemi planı (2)
- model ship (4)
- model ship plans (3)
- model tekne (1)
- model tekne planları (2)
- modern fizik kurucusu (1)
- moment of inertia (3)
- motor (1)
- motor imalatı (1)
- motor manifacture (1)
- motor nasıl yapılır (1)
- mpg (1)
- ms office excel kısayolları (1)
- muadil (1)
- muadil tabloları (1)
- mukavemet (21)
- mukavemet modülü (1)
- mukavemet momenti (3)
- multimetre (1)
- mutfak düzenlemesi (1)
- mutfak standartları (1)
- mıknatıs motor (1)
- mısır piramitleri (1)
- newton (1)
- newton kimdir (1)
- nihayetsiz dişli çark (1)
- nobel (1)
- nobel ödülleri (1)
- omuzlu rulman (1)
- orca (1)
- orca sail boat (1)
- osiloskop (1)
- otomobil (2)
- otomobil kliması (1)
- paper sizes (1)
- parabol çizimi (1)
- parçaların eşit bölünmesi (1)
- pasteur (1)
- pastörize (1)
- pdf (1)
- pergel vinç (1)
- pergel vinç hesap (1)
- pergel vinç konstrüksiyon (1)
- pergel vinç tasarım (1)
- periskop (1)
- periskop nasıl yapılır (1)
- periskop nedir (1)
- petrol (1)
- physical properties (1)
- pil (2)
- pili kim icad etti (1)
- pilin icadı (1)
- pipe (5)
- pipe chemical composition (1)
- pipe prodution proses (1)
- pipe size (3)
- pipe standarts (3)
- pipe thickness (2)
- piramit hacmi (1)
- piramitler (1)
- planya (1)
- planyalama süresi hesabı (1)
- pompa (1)
- portal crane design (1)
- portal vinç (1)
- portal vinç tasarımı (1)
- power (1)
- profil (2)
- profil muadilleri (1)
- profiller (1)
- program uzantıları (1)
- properties of liquids (1)
- quality (1)
- radyal (1)
- radyal rulman (1)
- radyal ve eksenel rulman (1)
- radyal yük (2)
- radyal yük taşıyan rulmanlar (1)
- radyatör (1)
- radyatör hesabı (1)
- radyatör seçimi (1)
- radyatörler (1)
- radyo (1)
- radyonun icadı (1)
- ram (1)
- rar (1)
- redüksiyon (1)
- robotik (1)
- rulman (6)
- rulman delik çapı nasıl bulunur (1)
- rulman kodları (1)
- rulman parçaları (1)
- rulman yatakları (1)
- rulman ömrü (1)
- rulman ömür hesabı (1)
- rulmanlar (1)
- rulmanlarda ömür hesabı (1)
- rulmanların kodlandırılması (1)
- römorkör (1)
- rüzgar (1)
- rüzgar türbini (1)
- sac (1)
- sac numunesi (1)
- sac test numunesi (1)
- sac çekme testi numunesi (1)
- salmastra (1)
- salmastra montajı (1)
- saplama numunesi (1)
- saplama çekme deneyi (1)
- savaş gemisi (1)
- savaş gemisi maketi (1)
- scr (1)
- sdram (1)
- section modulus (3)
- sehim (1)
- sehim hesabı (6)
- serbest cisim diyagramı (1)
- ses kartının yapısı (1)
- ship bollard (1)
- ship deck crane (1)
- signs of tolerances (1)
- sin (1)
- slope of beams (16)
- solas (1)
- solas kuralları (1)
- solas protokolleri (1)
- solas türkçe (1)
- sonsuz dişli çrk (1)
- soğutma (3)
- soğutma makineleri (1)
- soğutma sistemleri (2)
- spiral çizimi (1)
- stairs (1)
- standartlar (1)
- statik dalış (1)
- steel (1)
- steel pipes (2)
- steel properties (3)
- steps (1)
- sultan ahmet camii (1)
- sultan ahmet camii maketi (1)
- surface tolerances (1)
- sürat (1)
- sıcak daldırma galvaniz (1)
- sıfır (1)
- sıfır rakamı (1)
- sıfır sayısı (1)
- tablo (2)
- tablolar (3)
- talaşlı imalat (3)
- tan (1)
- tank hesabı (1)
- taşlama (2)
- taşlama süresi hesabı (1)
- taşıyıcı sistemler (1)
- tek kirişli gezer köprü vinç (1)
- tek kirişli vinç (1)
- tekne (1)
- tekne planı (2)
- teknik terimler (1)
- teknoloji (1)
- tel halat (1)
- tel halat çapı hesabı (1)
- telefon (2)
- telefon icadı (1)
- telefon nasıl çalışır (1)
- telefonlar (1)
- telefonlar nasıl çalışır (1)
- telefonu kim icad etti (1)
- telefonun icadı (1)
- tensile (1)
- termometre (1)
- termometre nedir (1)
- termometre çeşitleri (1)
- tesisatlarda kullanılan semboller (1)
- tolerans (1)
- toricelli (1)
- torna (1)
- tornalama zamanı hesabı (1)
- torsion (1)
- torsion atalet ve mukavemet momenti (1)
- transformatör (1)
- transport (1)
- transport sistemleri (1)
- transport sistemlerine etkiyen kuvvetler (1)
- tren (1)
- trenin icadı (1)
- trigonometri (1)
- trigonometrik tablo (1)
- tug boat annie (1)
- tug boat model plan (1)
- tükenmez kalem (1)
- tükenmez kalem nasıl yapılır (1)
- tükenmez kalem nasıl çalışır (1)
- türkçe solas (1)
- uluslararası standart kuruluşları (1)
- uzamai diyagram (1)
- v kayış (1)
- v12 motor (1)
- v6 motor (1)
- v8 motor (1)
- varyatör (1)
- varyatör kayışları (1)
- ventilation (2)
- verniye bölüntüsü (1)
- vida diş açılımı (1)
- vidalı mil (1)
- vidalı miller (1)
- vinç (10)
- vinç maketi (3)
- vinç tasarımı (6)
- vinçler (1)
- vinçler için fem grupları (1)
- vinçlere etkiyen kuvvetler (1)
- virüs (1)
- virüs çeşitleri (1)
- virüslerden korunma (1)
- volt (1)
- volta (1)
- volta pili (1)
- voltage (1)
- voltaj (1)
- watt (1)
- word (1)
- word kısayolları (1)
- xls (1)
- yakıtlar (1)
- yakıtların karşılaştırılması (1)
- yakıtların ısıl değerleri (1)
- yarı iletken güç elemanları (1)
- yatak konstrüksiyonu (1)
- yatak malzemeleri (1)
- yatak odası (1)
- yataklamalar (2)
- yataklar (1)
- yazıcı (1)
- yaşam alanı (1)
- yelken (1)
- yelken maketi (1)
- yelkenli gemi (1)
- yelkenli gemi maketi (1)
- yelkenli maketi (1)
- yemek odası standartları (1)
- yeni anakart takma (1)
- yerçekimi kanunu (1)
- yuvarlak demir çekme deneyi (1)
- yuvarlak çekme numunesi (1)
- yük kaldırma (2)
- yük kolu mukavemet (1)
- yüklü kirişler (4)
- yüksek gerilim (1)
- yüzey işleme (1)
- yüzey işleme işaretleri (1)
- zaman kayışları (1)
- zincir (1)
- zincir dişliler (2)
- zincirler (1)
- zip (1)
- zımparalama (1)
- Çelik Boru Standart Ölçü Tablosu (1)
- Çelikler İçin Sertlik Dönüşüm Tablosu (1)
- Ölçü Değişim Tabloları (1)
- çekme bölgesi (1)
- çekme deneyi (4)
- çekme testi (4)
- çekmeye zorlanan kaynak (1)
- çelik (4)
- çelik boru (1)
- çelik boru malzeme analizi (1)
- çelik borular (1)
- çelik halat (1)
- çelik halat makarası (1)
- çelik halat mukavemet hesabı (1)
- çelik halat mukavemeti (1)
- çelik muadil tablosu (2)
- çelik sertlik tablosu (1)
- çelik standartları (1)
- çelik çekme boru standartları (1)
- çelik çekme borular (1)
- çift kirişli gezer köprülü vinç (1)
- çift kirişli vinç (1)
- çimento (1)
- çimento çeşitleri (1)
- çokgen çizimi (1)
- ölçme tekniği (1)
- ölçü değişim tablosu (1)
- örnek aydınlatma hesabı (1)
- örnek hesaplamalar (1)
- ülkelerin kullandığı gerilimler (1)
- İcatlar (7)
- İmalat Çelik Türleri Muadil Tablosu (1)
- ısı (1)
- ısı hesabı (1)
- ısı pompası (1)
- ısıl değerler (1)
- ısıtma makineleri (2)
- ısıtma sistemleri (2)
- ızgara (1)
- ışık (2)
- ışık rengi (1)
- ışık şiddeti (1)
- ışıklandırma (1)
- ışıksal verim (1)
- ışınım (1)
- şanzıman (1)