Yemek alanı tasarlanırken düşünülmesi gereken belli başlı etmenler şunlardır:
1) Oturacak kişi sayısı
2) Masa için ayrılacak alan
3) Sandalyeler ve arkasından geçiş için gereken alan
4) Oturma düzeni
5) Mobilyaların ebatları ve tipleri
6) Porselen, cam, gümüş ve kumaş malzeme için depolama

Son yapılan araştırmalara göre tavsiye edilen ölçüler aşağıda verilmiştir.
Alan Yerleşimi İçin Ölçüler:
Her alan yerleşimi için gerekli olan minimum genişlik 53 cm.dir. Yine de 73 cm.ye varan genişlik daha fazla hareket özgürlüğü sağlayacağından tercih edilir. ,63 cm. genişlik yeterli olup, birbirinden 15 cm. uzaklikta 48 cm. genişlikte sandalye kullanımına imkan verir. Alan yerleşiminde kullanılabilecek en dar ölçü 36 cm.dir. Bu ölçüler, porselen, cam ve gümüş eşya ile dirsek uzatmak için yeterli alanı içermektedir.(Bkz. Şekil 1)
Sandalye arkası geçiş için tavsiye edilen minimum alan 55 cm.dir. 55 ila 63 cm. arası daha uygun bir ölçü aralığıdır. Eğer sandalye arkası geçiş yeri yoksa, sandalyenin derinliğine bir 12 cm. ilave etmek suretiyle, kalkarken geriye itme payı sağlanabilir.(bkz. şekil 3)

AÇIKLIK ALANLAR:
Engelliler ve yaşlılar için kimi zaman daha geniş açıklıklar bırakılması gerekebilir. Şekil.5-8 arası mobilya çevresinde gerekli olan açıklıklar belirtilmiştir;


Şekil 1. Yemek Alanının Ölçüleri Sandalye Arkası Geçişler:

Şekil 2. Masa Arkası Geçiş                           Şekil 3. Masadan Kalkarken

Şekil 4. Tipik Yemek Odası Mobilyaları

MOBİLYA ÖLÇÜLERİ:
Taşınabilir masa, yuvarlak(A):
60-17 cm.den 152-25 cm.ye kadar çaplı
Taşınabilir masa, dikdörtgen(C):
60-15 cm'den 120-0 cm.ye, 90-15 cm'den 243-0 cm'ye;
veya 60-0 cm.den 120-0 cm.ye kare şeklinde
Yemek sandalyeleri, taşınabilir:
30-15 cm.den 60-0 cm.ye, 30-15 cm.den 30-25 cm'ye
Servis masası (B):
60-15 cm.den 90-15 cm'ye, 30-5 cm.den 30-22 cm'ye
Büfe (B):
120-0 cm.den 182-15 cm.ye, 30-12 cm.den 60-2,5 cm'ye
Porselen dolabı (B):
60-20 cm.den 90-20 cm.ye, 30-5 cm.den 30-22 cm'ye

Mobilya Açıklıkları:
Yemek alanının rahat kullanımı için, yemek masasının kenarından itibaren gerekli açıklıklar aşağıda verilmiştir.
81 cm. sandalyeler artı sandalye kullanım alanı
96 cm. sandalyeler artı sandalye kullanım ve arka geçiş alanı
106 cm. sandalye arkası servis alanı
60 cm. yalnız geçiş alanı
122 cm. masadan alt dolaba olan mesafe (yemek odası-mutfaklar için)
Şekil 9 ve 10 uygun açıklıkları göstermektedir.

Şekil 5. Ölü köşede sandalye arkası sınırlı geçiş alanı
Şekil 6. Sıkça kullanılan geçiş alanında sandalye arkası geçiş ölçüsü

Şekil 7. Masa ile duvar arasındaki geçiş ölçüsü
Şekil 8. Depolama birimi(dolap)ile sandalye arasında geçiş ölçüsü

Şekil 9. İki kişilik ev halkı için tavsiye edilen net alan: 8.84 m2'dir.

Şekil 10. Sekiz kişilik ev halkı için tavsiye edilen net alan: 13.87 m.2'dir.
Şekil 11. Yemek odası mobilyaları